Slika decenijama visila u kancelariji, nisu znali da vredi bogatstvo (foto)

Za sliku, koja je decenijama bila na zidu u opštinskoj zgradi u Briselu, definitivno je utvrđeno da je originalno delo flamanskog majstora Jakoba Jordansa.

Posle analize, stručnjaci su utvrdili da je to najstarija poznata Jordansova verzija Svete porodice, naslikana početkom 17. veka.

„Neverovatno otkriće“ desilo se zahvaljujući naporima Kraljevskog instituta za kulturno nasleđe uz pomoć međunarodnih stručnjaka.

Slika, koja se smatrala kopijom, bila je na zidu kancelarije za urbanizam i razvoj u opštinskoj većnici u Sen Žilu – opštini u regionu Brisel, u Belgiji, još od šezdesetih godina prošlog veka.

Jordans, vodeći flamanski barokni slikar koji je bio savremenik Rubensa i Antonisa van Dajka, naslikao je ovo delo 1617. ili 1618. godine kada je imao samo 25 godina, navodi se u saopštenju Instituta.

Prikazuje bebu Isusa sa Josifom, Marijom i njenom majkom Svetom Anom.

Konstantin Pajon, istoričar umetnosti, rekao je da su Van Dajk i Jordans „vrlo verovatno“ istovremeno radili u Rubensovom studiju.

Jordans je koristio istu kompoziciju, sa varijacijama, na još tri slike Svete porodice koje su bile izložene u Metropoliten muzeju u Njujorku, Ermitažu u Sankt Peterburgu i minhenskoj Staroj pinakoteci, navodi se u saopštenju.

Posle restauracije, delo će biti prikazano krajem sledeće godine u Kraljevskom muzeju lepih umetnosti u Briselu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

slikaumetnost
Komentari (0)
Dodaj komentar