Šolc i Si o odnosima dve zemlje, Ukrajini, energetskoj krizi

BERLIN – Nemački kancelar Olaf Šolc razgovarao je danas sa predsednikom Kine Si Đinpingom o daljem produbljenju bilateralnih odnosa i saradnje u oblasti privrede.

Portparol kancelara Štefen Hebeštrajt preneo je da je tema video konferencije bio i rat u Ukrajini i njegove posledice na globalno snabdevanje namirnicama i energetsku bezbednost.

Razgovarali su i o razvoju i posledicama pandemije, te o produbljenju saradnje u zaštiti od klimatskih promena, energetskoj transformaciji i odnosima EU-Kina.

„Kina i Evropa treba da insistiraju na međusobnom poštovanju, kako bi stabilnošću kinesko-evropskih odnosa rešavale kompleksne promene na međunarodnoj sceni, naveo je Si.

On je rekao da dve zemlje treba da očuvaju zdrav i stabilan razvoj bilateralnih odnosa, kako bi dale doprinos svetskom miru, prenosi Međunarodni kineski radio.

Kineski predsednik preneo je Šolcu da se moraju preduzeti svi napori kako bi se izbeglo intenziviranje ukrajinskog konflikta i njegovo prerastanje „nekontrolisanu situaciju“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar