U trendu

Ć olc i Si o odnosima dve zemlje, Ukrajini, energetskoj krizi

BERLIN – Nemački kancelar Olaf Ć olc razgovarao je danas sa predsednikom Kine Si Đinpingom o daljem produbljenju bilateralnih odnosa i saradnje u oblasti privrede.

Portparol kancelara Ć tefen HebeĆĄtrajt preneo je da je tema video konferencije bio i rat u Ukrajini i njegove posledice na globalno snabdevanje namirnicama i energetsku bezbednost.

Razgovarali su i o razvoju i posledicama pandemije, te o produbljenju saradnje u zaĆĄtiti od klimatskih promena, energetskoj transformaciji i odnosima EU-Kina.

„Kina i Evropa treba da insistiraju na međusobnom poĆĄtovanju, kako bi stabilnoơću kinesko-evropskih odnosa reĆĄavale kompleksne promene na međunarodnoj sceni, naveo je Si.

On je rekao da dve zemlje treba da očuvaju zdrav i stabilan razvoj bilateralnih odnosa, kako bi dale doprinos svetskom miru, prenosi Međunarodni kineski radio.

Kineski predsednik preneo je Ć olcu da se moraju preduzeti svi napori kako bi se izbeglo intenziviranje ukrajinskog konflikta i njegovo prerastanje „nekontrolisanu situaciju“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.