Stoun pitao Putina o Staljinu: Ovakav odgovor nije očekivao

Predsednik Rusije Vladimir Putin je u intervjuu koji je dao američkom režiseru Oliveru Stounu izjavio da ima kompleksan odnos prema delatnosti sovjetskog lidera Josifa Staljina.

Putin kaže da se protivi prekomernoj demonizaciji Staljina, ali da užasi staljinizma ne smeju da budu zaboravljeni.

„On je bio kompleksna figura“, rekao je ruski predsednik.

„Čini mi se da je prekomerna demonizacija Staljina jedan tip napada na Sovjetski Savez i Rusiju, kako bi se pokazalo da savremena Rusija nosi neke mrlje staljinizma“, nastavio je Putin.

„Rusija se potpuno promenila. Naravno, verovatno je nešto i ostalo u nama. To, međutim, ne znači da treba da se zaborave svi užasi staljinizma, vezani za koncentracione logore i ubistva miliona naših sunarodnika“, dodao je predsednik.

Politikolog, zamenik direktora Nacionalnog instituta razvoja za savremenu ideologiju Igor Šatrov, rekao je za Sputnjik da se Vladimir Putin u intervjuu Stounu poneo kao odgovoran građanin i političar.

„Odgovorni građanin voli i poštuje svoju državu, istoriju svoje države. Odgovorni političar odlično zna da su političke odluke uvek pod mikroskopom. Zato se ne mogu nedvosmisleno ocenjivati. Predsednik je pokušao da vrati Oliveru Stounu bumerang, podsetivši da je Staljin proizvod svoje epohe, a takvih primera ima dovoljno u svetskoj istoriji. Naveo je primere Napoleona i Kromvela. Ja bih tome dodao i američkog predsednika Harija Trumana. Kako treba da se odnosimo prema ličnosti koja je naredila da se bombarduju Hirošima i Nagasaki? Međutim, za većinu Amerikanaca, Truman je ličnost vredna poštovanja“, rekao je Šatrov.

On je dodao da postupke pojedinačnih ličnosti posmatrati u kontekstu vremena.

„Dobro znamo da su brojni događaji i odluke koje su bile donete za vreme Staljina odredili bezbednost naše države godinama unapred. Mislim na nuklearni projekat. Dovodeći u pitanje istorijsku ulogu Staljina, počinjemo da sumnjamo u zakonitost postojanja samog SSSR-a u tom periodu i ruske države u današnjem periodu. Zato se ovde slažem s Putinovom ocenom – da su ovakva pitanja faktički napad na SSSR, napad na rusku državu… Mi svoju istoriju prihvatamo u potpunosti, svesni činjenica koje su stvorile uslove da u ovom trenutku postojimo i da država ima mogućnost da zaštiti svoj suverenitet. Nažalost, u tom periodu su mnoge garancije bezbednosti i suvereniteta postignute metodama koje su danas nedopustive i koje se nikad više neće primenjivati. To je adekvatna ocena istorije i određenih političara u istorijskom procesu“, zaključio je Igor Šatrov.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

oliver stounVladimir Putin
Komentari (8)
Dodaj komentar
  • Boki

    Retko tj. skoro nikad ne komentarisem komentare! Ali, sta rade ideolozi i gadljivi na stranici tj. komentarisu tekst vezan za politiku….!?

  • milan

    Gospodin Staljin svetski vizionar NR1 !!! Docaracu vam situaciju kakva je bila u Rusiji tih godina dok je on vladao. Dovukli su sa svih strana od zlog oca i zle majke u Rusiju i zauzeli sva liderska mesta.U Vojsci,Policiji,Sudstvu…Ni jedan direktor nije bio Rus sve moj do mojega. To vam je bilo kao sada sto je u Srbiji.Iz svih okolnih vukojebina sisao sljam u Beograd i Srbiju i okupirao ih je svojom gluposcu. Za razliku od nas Gospodin Staljin je tu bagru potamanio je to nisu bili ljudi nego gamad. Nazalost dok je ovaj retardirani na vlast kod nas do toga nece doci…ali rok upotrebe mu istice svakim danom uskoro ce ovo Bosansko govedo u Hag a onda dodjosi kud koji ne mili moji.

    • Radoslav Radović

      Lav Nikolajević Tolstoj je rekao i napisao šta čeka Rusku carevinu ako ne promijeni odnos prema narodu.Tu je potkačio i crkvu koja je bila uz vlastelu.Tolstoj je umro na maloj željezničkoj stanici i sahranjen u obližnjoj šumi ,bez opela, bez sprovoda i van groblja.Sve što je rekao vrlo brzo je zadesilo Rusiju.Romanovima se ni za grob nije znalo,vlastela je poubijana, crkve porusene, narod obezglavljen pao je u naručje sumanute ideologije i sumanutih „ljudi“ koji su svoju šašavu i nakaznu teoriju probali na svome narodu.Tu svoju nesreću su nudili i svima oko sebe i uz sebe i u svijetu isto kao što danas Amerikanci rade sa njihovom“ demokratijom“ sa bezbol palicom.Uskoro će im ta bezbol palica razbiti glavu a na kovčegu će biti pokriveni zastavom „demokratije“.Zato oni pitaju Putina za Staljina iako dobro znaju ko je bio i šta je radio, koji je u grob otjerao milione Rusa, dabi mu uspu još malo soli na otvorenu ranu koju on uspješno pokušava da zaliječi.Njima je više žao Staljina nego Putinu, jer su ite kako svjesni činjenice da je Rusija danas slobodna nacija sa slobodnim narodom.Staljin je za Rusiju tužna prošlost a njihova bezbol demokratija je sadašnjost i ko zna kakva i kolika tužna i ogavna budućnost.

  • seljak

    ti sigurno dobro plivaš…glava ti je prazna

  • S

    Koliko ti, čoveče, se***. Pa to je za ne poverovati. Čuj,Staljin je proizvod svoje epohe, pa ga još upoređuje sa Napoleonom i Kromvelom. Pa nije Staljin živeo ni u 18om ni u 17om veku….jok, što ga ne uporedi sa Džingis Kanom…i on je proizvod svoje epohe (13i vek). Staljin je živeo u 20om veku, te ga iz tog ugla treba i posmatrati. Manijak koji je pobio skoro 20 miliona Rusa i Ukrajinaca uz još par miliona drugih naroda u Sovjetskom Savezu, pa se još i lizao sa Hitlerom dok ga ovaj nije iznenada napao…čovek bez imalo saosećanja, bez skrupula, licemer i ljigavac, egoistični manijak, samozvani ekspert za sve, najveća mrlja na komunizmu, eto to je čovek koga ti nazivaš proizvodom svoje epohe. Valjda tom logikom i Hitlera možemo da nazovemo čovekom svoje epohe (ironijom sudbine radi se o istoj…) i da odmahnemo rukom na holokaust i sve ono što je proisteklo iz Drugog rata. Kako mi se gadite, vi revizionisti…

    • nbgd

      Putin revizionista?…“S“/takav ti je potpis/slobodno sebi dodaj još jedno“S“!

      • S

        Svako ko opravdava zločine diktatora, monstruma, masovnih ubica – na ovaj ili onaj način je revizionista. Reći da je Staljin proizvod svog vremena (kao da je živeo u 16om veku) je pravdanje svega onoga što je uradio, pokušavajući da se – neuspešno – implicira kako „Staljin nije bio baš toliko loš“. Neko je jednom opisao Staljina kao ogromnog zlikovca koji je, sticajem okolnosti, završio na pravoj strani istorije;a i to samo zbog Drugog rata…

    • Anonimni

      Staljin je bio zlocinac i diktator, ali sta tek reci za sve americke predsednike koji su ziveli posle „Staljinove epohe“ u dvadesetom i dvadeseti prvom veku? Ne u sesnaestom I petnaestom veku. A nema godine da u njoj nisu vodili po svetu neki od ratova. Svi demokrate, a najveci monstrumi i zlocinci koje je svet poznavao.