U trendu

Stoun pitao Putina o Staljinu: Ovakav odgovor nije očekivao

Predsednik Rusije Vladimir Putin je u intervjuu koji je dao američkom režiseru Oliveru Stounu izjavio da ima kompleksan odnos prema delatnosti sovjetskog lidera Josifa Staljina.

Putin kaže da se protivi prekomernoj demonizaciji Staljina, ali da užasi staljinizma ne smeju da budu zaboravljeni.

„On je bio kompleksna figura“, rekao je ruski predsednik.

„Čini mi se da je prekomerna demonizacija Staljina jedan tip napada na Sovjetski Savez i Rusiju, kako bi se pokazalo da savremena Rusija nosi neke mrlje staljinizma“, nastavio je Putin.

„Rusija se potpuno promenila. Naravno, verovatno je nešto i ostalo u nama. To, međutim, ne znači da treba da se zaborave svi užasi staljinizma, vezani za koncentracione logore i ubistva miliona naših sunarodnika“, dodao je predsednik.

Politikolog, zamenik direktora Nacionalnog instituta razvoja za savremenu ideologiju Igor Šatrov, rekao je za Sputnjik da se Vladimir Putin u intervjuu Stounu poneo kao odgovoran građanin i političar.

„Odgovorni građanin voli i poštuje svoju državu, istoriju svoje države. Odgovorni političar odlično zna da su političke odluke uvek pod mikroskopom. Zato se ne mogu nedvosmisleno ocenjivati. Predsednik je pokušao da vrati Oliveru Stounu bumerang, podsetivši da je Staljin proizvod svoje epohe, a takvih primera ima dovoljno u svetskoj istoriji. Naveo je primere Napoleona i Kromvela. Ja bih tome dodao i američkog predsednika Harija Trumana. Kako treba da se odnosimo prema ličnosti koja je naredila da se bombarduju Hirošima i Nagasaki? Međutim, za većinu Amerikanaca, Truman je ličnost vredna poštovanja“, rekao je Šatrov.

On je dodao da postupke pojedinačnih ličnosti posmatrati u kontekstu vremena.

„Dobro znamo da su brojni događaji i odluke koje su bile donete za vreme Staljina odredili bezbednost naše države godinama unapred. Mislim na nuklearni projekat. Dovodeći u pitanje istorijsku ulogu Staljina, počinjemo da sumnjamo u zakonitost postojanja samog SSSR-a u tom periodu i ruske države u današnjem periodu. Zato se ovde slažem s Putinovom ocenom – da su ovakva pitanja faktički napad na SSSR, napad na rusku državu… Mi svoju istoriju prihvatamo u potpunosti, svesni činjenica koje su stvorile uslove da u ovom trenutku postojimo i da država ima mogućnost da zaštiti svoj suverenitet. Nažalost, u tom periodu su mnoge garancije bezbednosti i suvereniteta postignute metodama koje su danas nedopustive i koje se nikad više neće primenjivati. To je adekvatna ocena istorije i određenih političara u istorijskom procesu“, zaključio je Igor Šatrov.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.