Sud poništio smrtne presude za 149 ljudi

Egipatski kasacioni sud poništio je danas smrtne kazne na koje je bilo osudjeno 149 ljudi optuženih da su ubili 13 policajaca tokom demonstracija 2013. godine i naložio novo sudjenje, javili su sudski zaničnici.

Njih 149 osudjeno je 3. februara 2015. za ubistva 13 policajaca u masovnom procesu sprovedenom po hitnom postupku kao i više drugih na kojma su desetine pristalica Muslimanskog bratstva osudjeni na smrtne kazne.

Od kada je vojska svrgnula islamističkog predsednika Mohameda Mursija 3. jula 2013, u egipatskim prvostepenim sudovima na smrt je osudjeno desetine pristalica i vodja Mursijevog Muslimanskog bratstva, uključujući i samog Mursija.

Ovakvi sudski procesi po hitnom postupku naišli su na oštre kritike UN i sveta.

Sadašnji predsednik, a tadašnji šef vojske General Abdel Fatah Al Sisi je 2013, svrgnuo i uhapsio demokratski izabranog predsednika Muhameda Mursija, člana Muslimanskog bratstva.

Ta grupacija je pobedjivala na svim izborima posle rušenja Hosnija Mubaraka počekom 2011. u pobunama u okviru arapskog proleća.

U mesecima koji su usledili, policija je suzbijala proteste Muslimanskog bratstva zbog hapšenja Mursija, i egipatske snage bezbednosti ubile su stotine Mursijevih pristalica.

Oko 700 Mursijevih pristalica ubijeno je 14. avgusta 2013. godine u roku od nekoliko sati u centru Kaira, što bi moglo da predstavlja zločin protiv čovečnosti prema organizaciji za odbranu ljudskih prava Hjuman rajts voč.

Isto veče 13 policajaca je ubijeno u napadu demonstranta na policijsku stanicu u Kairu, i to su ubistva za koja je njih 149 bilo osudjeno.

Od tada je Kasacioni sud poništio stotine smrtnih kazni i naložio ponovna sudjenja.

Al Sisi je napustio vojsku i izabran je za predsednika 2014. godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar