Talibani u teškoj dilemi posle ubistva vodje

Glavnokomandujući američke vojske za Bliski istok general Džozef Votel izjavio je danas da ubistvo vodje avganistanskih talibana mule Muhameda Ahtara Mansura predstavlja tešku dilemu za pobunjenike u Avganistanu.

Votel je izjavio novinarima tokom posete Jordanu da će talibani biti suočeni s teškim izborom u nastojanju da izaberu novog vodju koji će zameniti Mansura.

Avganistanske vlasti potvrdile su danas da je vodja avganistanskih talibana ubijen u subotu u američkom napadu bespilotnom letelicom u pakistanskoj provinciji Beludžistan na granici s Avganistanom.

Talibanski komandant mula Abdul Rauf je prethodno izjavio agenciji AP da je Mansur ubijen u napadu u pograničnom području izmedju Avganistana i Pakistana.

Državni sekretar SAD Džon Keri pohvalio je danas akciju američkih snaga za specijalne operacije u kojoj je ubijen Mansur. Keri je rekao da je Mansur predstavljao stalnu neposrednu opasnost i pozvao talibane da se uključe u mirovne pregovore s avganistanskom vladom.

Mansur je izabran za vodju talibana kada je prošlog leta zvanično potvrdjeno da je vodja pobunjenika i osnivač njihovog pokreta mula Mohamed Omar mrtav, dve godine pošto je poginuo.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar