U BiH na delu negiranje identiteta svih osim Bošnjaka

BANJALUKA – Savetnik srpskog člana Predsedništva BiH Radovan Kovačević kaže da je izuzetno loše ako Bošnjaci žele da grade svoj indentitet na poricanju i negiranju drugih naroda koji u BiH žive oduvek.

To, prema rečia Kovačevića, neće dati bilo kakvu šansu za gradnju zajedničke budućnosti u BiH.

„Očigledno je u pitanju projekat građenja identiteta na negiranju identiteta drugih u BiH, što nije dobro“, rekao je Kovačević povodom izjava lidera SDA Bakira Izetbegovića „da Srbi i Hrvati nisu postojali u BiH, već samo ‘dobri Bošnjani’”.

Republika Srpska, ističe Kovačević, želi dijalog sa prdstavicima Bošnjaka i Hrvata, jer je to jedini način na koji može da se traži bilo kakva karta za opstanak BiH.

„Bošnjaci konstanto žele da razgovaraju sa svima u svetu o BiH, ali ne žele da razgovaraju sa kojima, kako oni navodno tvrde, žele da žive. To jasno pokazuje da oni žele samo BiH u kojoj ima mesta samo za njih. To je za nas neprihvatljivo“, rekao je Kovačević i dodao:

„Mi pozivamo na dijalog, ali za Bošnjake je neprihvatljivo svako rešenje da za stolom imate predstavnike Srba i Hrvata. Oni žele da do rešenja dođu sami, odnosno da rešenje neko nametne“.

Ističe da niko ne treba da gaji nadu da će na taj način da postigne bilo šta u BiH.

Podsetio je da je sinoć federalni premijer Fadil Novalić izjavio da je “dunjaluk ili svet mesto koje treba da dele sa svima, ali da je BiH mesto koje ne treba da dele sa bilo kim”.

„To govori o tome šta su njihove političke ambicije u BiH i da oni apsolutno ne žele dijalog sa bilo kim i da žele BiH isključivo za sebe i da za Srbe, za Hrvate, za predstavnike ostalih u BiH nema mesta osim ukoliko su spremni da prihvate da je BiH njihova“, kaže Kovačević.

Govoreći o posebnoj sednici Narodne skupštine Republike Srpske o vraćanju nadležnosti, Kovačević je naveo da će ona biti održana, najverovatnije, početkom narednog meseca, nakon, kako je naveo, izuzetno značajne političke posete srpskog člana Prdsedništva BiH Milorada Dodika.

„Prijatelja Republike Srpske je mnogo i sve ih je više. Na nedavnoj sednici Saveta bezbendosti UN na kojoj se raspravljalo o stanju u BiH videli smo da visokog predstavnika više nema zahvaljujući prijateljima Srpske, tu pre svega, prvenstveno mislim na Rusiju i Kinu. U tom okviru možemo da razmišljamo o budućnoj poseti srpskog člana Predsedništva BiH“, rekao je Kovačević.

On je istakao da pojedince predvođene Dodikom, koji čine rukovodstvo Srpske, neće pokolebati bilo kakve pretnje i nastaviće da rade ono što je njihov posao, a to je da se bore i zastupaju interese naroda i građana Republike Srpske.

„Mi bismo bili srećni kada bi i predstavnici opozicije shvatili kakav je ovo istorijski trenutak za Republiku Srpsku. Ovo je trenutak kada ne treba da postoje bilo kakve unutrašnje podele. Moramo svi jasno da pokažemo da je sada Republika Srpska najbitnija“, rekao je, između ostalog, Kovačević za Radio televiziju Republike Srpske.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar