U trendu

U BiH na delu negiranje identiteta svih osim BoĆĄnjaka

BANJALUKA – Savetnik srpskog člana PredsedniĆĄtva BiH Radovan Kovačević kaĆŸe da je izuzetno loĆĄe ako BoĆĄnjaci ĆŸele da grade svoj indentitet na poricanju i negiranju drugih naroda koji u BiH ĆŸive oduvek.

To, prema rečia Kovačevića, neće dati bilo kakvu ơansu za gradnju zajedničke budućnosti u BiH.

„Očigledno je u pitanju projekat građenja identiteta na negiranju identiteta drugih u BiH, ĆĄto nije dobro“, rekao je Kovačević povodom izjava lidera SDA Bakira Izetbegovića „da Srbi i Hrvati nisu postojali u BiH, već samo ‘dobri BoĆĄnjani’”.

Republika Srpska, ističe Kovačević, ĆŸeli dijalog sa prdstavicima BoĆĄnjaka i Hrvata, jer je to jedini način na koji moĆŸe da se traĆŸi bilo kakva karta za opstanak BiH.

„BoĆĄnjaci konstanto ĆŸele da razgovaraju sa svima u svetu o BiH, ali ne ĆŸele da razgovaraju sa kojima, kako oni navodno tvrde, ĆŸele da ĆŸive. To jasno pokazuje da oni ĆŸele samo BiH u kojoj ima mesta samo za njih. To je za nas neprihvatljivo“, rekao je Kovačević i dodao:

„Mi pozivamo na dijalog, ali za BoĆĄnjake je neprihvatljivo svako reĆĄenje da za stolom imate predstavnike Srba i Hrvata. Oni ĆŸele da do reĆĄenja dođu sami, odnosno da reĆĄenje neko nametne“.

Ističe da niko ne treba da gaji nadu da će na taj način da postigne bilo ơta u BiH.

Podsetio je da je sinoć federalni premijer Fadil Novalić izjavio da je “dunjaluk ili svet mesto koje treba da dele sa svima, ali da je BiH mesto koje ne treba da dele sa bilo kim”.

„To govori o tome ĆĄta su njihove političke ambicije u BiH i da oni apsolutno ne ĆŸele dijalog sa bilo kim i da ĆŸele BiH isključivo za sebe i da za Srbe, za Hrvate, za predstavnike ostalih u BiH nema mesta osim ukoliko su spremni da prihvate da je BiH njihova“, kaĆŸe Kovačević.

Govoreći o posebnoj sednici Narodne skupĆĄtine Republike Srpske o vraćanju nadleĆŸnosti, Kovačević je naveo da će ona biti odrĆŸana, najverovatnije, početkom narednog meseca, nakon, kako je naveo, izuzetno značajne političke posete srpskog člana PrdsedniĆĄtva BiH Milorada Dodika.

„Prijatelja Republike Srpske je mnogo i sve ih je viĆĄe. Na nedavnoj sednici Saveta bezbendosti UN na kojoj se raspravljalo o stanju u BiH videli smo da visokog predstavnika viĆĄe nema zahvaljujući prijateljima Srpske, tu pre svega, prvenstveno mislim na Rusiju i Kinu. U tom okviru moĆŸemo da razmiĆĄljamo o budućnoj poseti srpskog člana PredsedniĆĄtva BiH“, rekao je Kovačević.

On je istakao da pojedince predvođene Dodikom, koji čine rukovodstvo Srpske, neće pokolebati bilo kakve pretnje i nastaviće da rade ono ơto je njihov posao, a to je da se bore i zastupaju interese naroda i građana Republike Srpske.

„Mi bismo bili srećni kada bi i predstavnici opozicije shvatili kakav je ovo istorijski trenutak za Republiku Srpsku. Ovo je trenutak kada ne treba da postoje bilo kakve unutraĆĄnje podele. Moramo svi jasno da pokaĆŸemo da je sada Republika Srpska najbitnija“, rekao je, između ostalog, Kovačević za Radio televiziju Republike Srpske.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.