U Briselu još usaglašavaju novu metodologiju za Srbiju

BRISEL,22. februara ( Tanjug) – Evropska komsija i dalje radi na usaglašavanju plana za primenu nove metodologije pristupanja Srbije EU, receno je Tanjugu u Briselu, a kao termin za usvajanje plana navodi se početak marta.

Način primene, kako je najavljeno, trebalo da bude poznat do kraja februara, ali u EK još rade na usaglašavnju detalja sa zemljama clanicama.

U briselskim diplomatskim izvorima za Tanjug objašnjavaju da je pre predstavljanja samog plana Savetu EU neophodno postići izbalansiran dogovor u konsultaciji sa zemljam clanicama kako bi se izbeglo da plan bude blokiran u daljem procesu.

Kada je Srbija u pitanju specificno je to što se nova metodologija mora uskladiti sa vec postojecim pregovarackim okvirom na cijim osnovama Srbija otvara poglavlja i pregovara o calanstvu u EU od 2014. godine.
U Evropskoj komisiji navode da nova metodologija treba da unese novi dinamizam, vecu efikasnost i ubrzanje procesa pristupnja Srbije EU.

Najviši zvanicnici Srbije, nakon konsulatcija sa predstavnicma EU, naveli su da u 2021. godini ocekuju ”velike izmene” i otvaranje ”više poglavlja nego u prethodnih par godina zajedno”.

Nova metodlogija, usvojena pocetkom 2020. godine predvida tematsku podelu dosadašnjih preko 30 poglavlja na 6 klastera koji objedinjuju teme -vladavine prava, tržišta, ekonomije, zelene agedne i povezivanja, poljoprivrede i resursa i spoljnih odnosa.

Srbija, koja je do sada otvorila 18 od 35 pregovarckih poglavlja, ispunila je uslove za otvaranje prvog klastera, a otvaranje novih klastera najvljeno je za jun i decembar.
Prema informacijama Tanjuga, u Evropskoj komisiji insistriraju na otvranju treceg i cetvrtog klastera koji se odnosi na ekonomske reforme odnosno energetiku, ocuvanje životne sredine i borbu protiv klimatskih promena.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    Od tog posla nema ništa, što bi reko naš narod ,,ni kod babe nema džabe,, tj.obavezno će tražiti naše priznanje Kosova! Nije se rodio srbin koji bi na to pristao! To nebi prošlo ni u Skupštini ni na referendumu. Srbiji treba odlučan čovek koji vidi da je EU propala i nesposobna i da ulaskom u nju bi bili na strašnom gubitku!!!