U trendu

U Briselu još usaglašavaju novu metodologiju za Srbiju

BRISEL,22. februara ( Tanjug) – Evropska komsija i dalje radi na usaglašavanju plana za primenu nove metodologije pristupanja Srbije EU, receno je Tanjugu u Briselu, a kao termin za usvajanje plana navodi se početak marta.

Način primene, kako je najavljeno, trebalo da bude poznat do kraja februara, ali u EK još rade na usaglašavnju detalja sa zemljama clanicama.

U briselskim diplomatskim izvorima za Tanjug objašnjavaju da je pre predstavljanja samog plana Savetu EU neophodno postići izbalansiran dogovor u konsultaciji sa zemljam clanicama kako bi se izbeglo da plan bude blokiran u daljem procesu.

Kada je Srbija u pitanju specificno je to što se nova metodologija mora uskladiti sa vec postojecim pregovarackim okvirom na cijim osnovama Srbija otvara poglavlja i pregovara o calanstvu u EU od 2014. godine.
U Evropskoj komisiji navode da nova metodologija treba da unese novi dinamizam, vecu efikasnost i ubrzanje procesa pristupnja Srbije EU.

Najviši zvanicnici Srbije, nakon konsulatcija sa predstavnicma EU, naveli su da u 2021. godini ocekuju ”velike izmene” i otvaranje ”više poglavlja nego u prethodnih par godina zajedno”.

Nova metodlogija, usvojena pocetkom 2020. godine predvida tematsku podelu dosadašnjih preko 30 poglavlja na 6 klastera koji objedinjuju teme -vladavine prava, tržišta, ekonomije, zelene agedne i povezivanja, poljoprivrede i resursa i spoljnih odnosa.

Srbija, koja je do sada otvorila 18 od 35 pregovarckih poglavlja, ispunila je uslove za otvaranje prvog klastera, a otvaranje novih klastera najvljeno je za jun i decembar.
Prema informacijama Tanjuga, u Evropskoj komisiji insistriraju na otvranju treceg i cetvrtog klastera koji se odnosi na ekonomske reforme odnosno energetiku, ocuvanje životne sredine i borbu protiv klimatskih promena.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.