Ukidaju termine „otac“ i „majka“ u službenim formularima

Kanada je odlučila termine „otac“ i „majka“ zameni terminom „roditelji“ u službenim formularima, a ima nameru i da iz službene korespondencije izbaci upotrebu termina „gospodin“ ili „gospođa“, osim ako to osoba sama ne zatraži.

– Kanadska vlada je odlučila da u sve svoje obrasce stavi neutralan rod – rekao je Matjeru Filion, predstavnik za medije ministarstva porodice. Ta odluka doneta je jer dosadašnji formulari „nisu prilagođeni današnjim prilikama“, objasnio je Filion.

Čitav slučaj počeo je u januaru kada je homoseksualni par u Novoj Škotskoj želeo da izvadi potvrdu socijalnog osiguranja za njihovo dete za koju je trebalo da se odredi ko je otac, a ko majka, rekao je predstavnik za medije. Odsad će se tražiti samo imena roditelja.

Kada se radi o pisanoj korespondenciji, kanadska vlada neće više počinjati dopise s „Gospodine“ ili „Gospođo“.

–  Više nema roda, pisma se jednostavno šalju na ime osobe- rekao je Filion. U telefonskim razgovorima, službenici državnih institucija moraće razgovor početi pitanjem kako osoba želi da joj se obraćaju, objasnio je predstavnik ministarstva.

Ove mere deo su politike liberalne vlade premijera Džastina Trudoa kojoj je jedan od prioriteta borba za jednakost polova na državnom i na međunarodnom nivou.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kanadamajkaotac
Komentari (7)
Dodaj komentar
  • Dule

    Stvarno strasno. Predlazem im da sva pisma pocinju sa “gospodine ili gospodjo LGBT”. Uskoro cemo svi mi morati da se “prilagodimo” (citaj potcinimo) njima. Mi normalni cemo biti ugrozeni. Ali tako treba jer je doslo sa Zapada, a oni sve najbolje znaju i rade za dobrobit ljudskog roda. Lepo je neko davno rekao: “Nekad smo p….e i l……e lecili, a sada im ispunjavamo zelje”.

  • Dule

    Katastrofa „napredne demokratske“ civilizacije koja ce kao i sve njihovo lose jako brzo biti izvezeno nama (naravno „za nase dobro“) zahvaljujuci nasim politicarima za koje EU to jest ZAPAD nema alternativu.

  • Sekula

    Ako ćemo iskreno, nema ni osobe, ni zanimanja. Ime, profesija i slične gluposti su socijalni konstrukt, čak daleko više od samog roda. Što napre to nisu ukinuli?

  • bambi

    I sad citamo ovo i svi se pravimo ludi. Kao nista, sve je u redu, sta smeta, itd. Ovo je jos jedan korak u pravcu pakla, koji u stvari predstavlja anglosaksonski proizvod a koji ide ka tome da se prirodni par musko i zensko, otac i majka odrzi ali da se ubaci i varijanta musko musko, zensko zensko, i ko zna sta jos. Sramota za ljudsku civilizaciju.

  • Električar

    Ne vidim ništa loše u tome! Imam prijatelja kome je otac „nepoznat“ pa u rubriku „ime oca“ upisuje ime majke što vrlo često dovodi do neprijatnih situacija.

  • Goga

    UŽAS!!!

  • Miron

    To je taj „napredni zapad“, koji nema alternativu !!!