Za smrt petoro mladih na festivalu osumnjičeno 28 osoba

Najmanje 28 osoba, medju kojima 19 policajaca, osumnjičeno je za smrt petoro mladih od prekomerne doze narkotika tokom festivala elektronske muzike u subotu u Buenos Ajresu, saopštile su argentinske vlasti.

Još petoro posetilaca festivala Tajm vorp (Time Warp) u teškom stanju je prebačeno u bolnicu.

Federalni sudija Sebastijan Kasaneljo, po nalogu tužioca, pokrenuo je istragu o tom slučaju zbog sumnje da policija nije sprovela odgovarajuću kontrolu unošenja narkotika na mesto održavanja festivala.

Policija nije izvršila preventivnu kontrolu mesta dogadjaja, a izostala je i odgovarajuća reakcija obezbedjenja, naveo je Kasaneljo u saopštenju objavljenom u sudskom glasilu.

Smenjeno je šest od 19 osumnjičenih policajaca, a saslušani su i pripadnici obezbedjenja i tri komunalna inspektora. 

Adrijan Konsi, predsednik kompanije Del Produksiones (Dell Producciones), koja je organizovala festival Tajm vorp u jednom hangaru u četvrti Kosta Salguero, poznatoj po restoranima i noćnim klubovima, od srede je u bekstvu i za njim je raspisana poternica.

Prema prvim rezultatima istrage, predoziranje su prouzrokovale tablete koje su sadržale više vrsta droge, a manifestacija je nastavljena pošto je hitna pomoć odvezla žrtve.

Pet preminulih mladića, četiri Argentinca i jedan Urugvajac, imali su izmedju 21 i 25 godina.

Tužilac Federiko Delgado naveo je da su dileri nesmetano prodavali drogu kao sendviče na stadionu.

On je takodje rekao da nije bilo obezbedjeno dovoljno vode za posetioce i da je ventilacija bila slaba uprkos ogromnoj gužvi, kao i da su cene flaširane vode bile veoma visoke.

Tajm vorp trebalo je da traje 15. i 16. aprila, ali je druga festivalska noć otkazana, a gradska skupština Buenos Ajresa zabranila je do daljeg održavanje svih festivala elektronske muzike.

Festival Tajm vorp prvi put je održan u Nemačkoj 1994. godine i otada se održava u mnogim gradovima širom sveta, a u Buenos Ajresu održan je treći put.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar