U trendu

Za smrt petoro mladih na festivalu osumnjičeno 28 osoba

Najmanje 28 osoba, medju kojima 19 policajaca, osumnjičeno je za smrt petoro mladih od prekomerne doze narkotika tokom festivala elektronske muzike u subotu u Buenos Ajresu, saopštile su argentinske vlasti.

Još petoro posetilaca festivala Tajm vorp (Time Warp) u teškom stanju je prebačeno u bolnicu.

Federalni sudija Sebastijan Kasaneljo, po nalogu tužioca, pokrenuo je istragu o tom slučaju zbog sumnje da policija nije sprovela odgovarajuću kontrolu unošenja narkotika na mesto održavanja festivala.

Policija nije izvršila preventivnu kontrolu mesta dogadjaja, a izostala je i odgovarajuća reakcija obezbedjenja, naveo je Kasaneljo u saopštenju objavljenom u sudskom glasilu.

Smenjeno je šest od 19 osumnjičenih policajaca, a saslušani su i pripadnici obezbedjenja i tri komunalna inspektora. 

Adrijan Konsi, predsednik kompanije Del Produksiones (Dell Producciones), koja je organizovala festival Tajm vorp u jednom hangaru u četvrti Kosta Salguero, poznatoj po restoranima i noćnim klubovima, od srede je u bekstvu i za njim je raspisana poternica.

Prema prvim rezultatima istrage, predoziranje su prouzrokovale tablete koje su sadržale više vrsta droge, a manifestacija je nastavljena pošto je hitna pomoć odvezla žrtve.

Pet preminulih mladića, četiri Argentinca i jedan Urugvajac, imali su izmedju 21 i 25 godina.

Tužilac Federiko Delgado naveo je da su dileri nesmetano prodavali drogu kao sendviče na stadionu.

On je takodje rekao da nije bilo obezbedjeno dovoljno vode za posetioce i da je ventilacija bila slaba uprkos ogromnoj gužvi, kao i da su cene flaširane vode bile veoma visoke.

Tajm vorp trebalo je da traje 15. i 16. aprila, ali je druga festivalska noć otkazana, a gradska skupština Buenos Ajresa zabranila je do daljeg održavanje svih festivala elektronske muzike.

Festival Tajm vorp prvi put je održan u Nemačkoj 1994. godine i otada se održava u mnogim gradovima širom sveta, a u Buenos Ajresu održan je treći put.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.