Završio na sudu zbog lajka na Fejsbuku

Muškarac iz Ciriha optužen je za klevetu jer je popularnim lajkom reagovao na antisemitski status na Fejsbuku, što je prvi slučaj tužbe za neverbalnu reakciju na društvenim mrežama.

Oko aktivnosti na društvenim mrežama još uvek se lome koplja, šta se sme objavljivati, a šta ne, koliko se otvoreno sme komentarisati i kritikovati. Veliku ulogu u tome imaju i same društvene mreže koje automatski blokiraju neprikladne fotografije ili govor mržnje, ali zbog jezičnih barijera lične uvrede često prolaze ‘ispod radara’.

U Švajcarskoj je u toku prvo suđenje za lajkove na Fejsbuku. Kako piše Local, 45-godišnji muškarac optužen je za klevetu jer je znakom odobrenja reagovao na status u kojem se tužilac optužuje za antisemitizam.

Online drama odvijala se među članovima raznih organizacija za zaštitu životinja. Predsednika jedne takve organizacije, Ervina Keslera napali su za antisemitizam i rasizam. Optuženi je samo lajkovao, nije komentarisao osam objava u kojima se tvrdi da je Kesler rasista s obzirom na povezanost sa neonacistima u prošlosti.

Keslerovi advokati tvrde da je reakcijom na objavu muškarac doprineo većoj vidljivosti objave, učinio je vidljivom većem broju ljudi, čime je naneo štetu Kesleru.

Slučaj je trebao da se nađe pred sudijom ovog ponedeljka, ali suđenje je odloženo jer advokat optuženog pokušava da sruši slučaj i odbaci optužbe. Prema pisanju švajcarskih medija odbrana planira da se fokusira na Keslerovu rasnu diskriminaciju u prošlosti, čime će pokušati da dokaže da su optužbe na društvenim mrežama opravdane.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

fejsbuksvajcarska
Komentari (0)
Dodaj komentar