Zemlje jugoistočne Evrope strahuju zbog Bregzita

U trenutku kada se Britanci spremaju da sutra glasaju na referendumu o izlasku Velike Britanije iz EU, zemlje jugoistočne Evrope strahuju kako bi se eventualna odluka o napuštanju Unije odrazila na njihove planove da se pridruže EU, ocenjuje AFP.

Agencija navodi da šeficu pregovaračkog tima Srbije u pregovorima sa EU Tanju Miščević najviše brine da bi zapadni Balkan mogao biti stavljen u drugi plan, navodi AFP.

„Moje najveće strahovanje je da će zapadni Balkan pasti ispod radara, šta god da se dogodi u Velikoj Britanije“, rekla je Miščević francuskoj agenciji.

Prema njenim rečima, prioritet za EU će biti pregovori između 27 zemalja članica i EU, a potom migrantska kriza. Sledi Turska, pa tek onda širenje i Srbija – ukoliko se ništa drugo ne dogodi.

Albanski premijer Edi Rama je nedavno u tekstu za „London tajms“ napisao: „Molimo vas ne idite“, a taj stav odražava i mišljenje drugih zemalja koje očajnički žele da uđu u EU, dodaje AFP.

Makedonija će biti „još dalje od EU nego sada, ako Britanija prekine veze sa Unijom“, izjavio je predstavnik opozicionih socijaldemokrta u toj zemlji Petre Silegov.

Za razliku od pobornika Bregzita koj smatraju da se EU meša u nacionalni suverenitet, mnogi na zapadnom Balkanu vide Uniju kao svetli primer stabilnosti i prosperiteta, navodi AFP.

Međutim, taj entuzijazam opada zbog problema u Uniji i migrantske krize u kojoj su zemlje Balkana isturene, a da ne osećaju da imaju podršku Evrope i Bregzit bi samo pojačao ta osećanja, kažu regionalni političari i analiticari, dodaje francuska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

bregzit
Komentari (2)
Dodaj komentar
  • Husnija

    Gradjani Ujedinjenog Kraljevstva imaj razlog da glasaju za Brexit. UK placa na ime doprinosa u EU £350 miliona pound nedejno, odnosno £1.900.000.000, godisnje, a to je ravno: 2.375.000.000 EVRA. Od kada je UK u EU, pozatvarani skoro svi rudnici, strateska industrija je dislocirana van ostrva, Uslovi zaposljavanja su se dosta otezali zbog velikog priliva radne snage is drugih drzava clanica. Tako da pristalica Brexita imaju razloga za to. Medjutim veliku propagandu je razvijala vlast, upravo oni koji su u 2015 pred izbore bili pobornici izlaska iz EU, sada su postali najveci propogandisti za ostatak, Zna se zasto, David Cameroon i jeogva kamarila, po zavrsteku mandata ce dobiti udobne fotelje u Brislu, kai sto se odlicno „ustilicio“ Antony Blair. Bogati postaju bogatiji, a za narod koga briga.

  • Louis Krstic

    To se zove život. Mešto se rađa, drugo već živi, treće nestaje. Ako je vek unije bio toliki zar treba jadikovati? Onaj ko ume raditi i stvarati nema potrebe da se boji. Unija i onako ne bi nikoma dala ništa besplatno. Naprotiv, crpila bi mnogo više. Uistinu, oni koji su već videli sebe u stolicama sedišta unije mogu očajavati zbog nestale vizije, ali to nije problem države. Treba biti srećan jer to nije ni bilo namenjeno za Srbiju i ostale zemlje koje se nisu našle u unuji. Život teče dalje.