U trendu

Zemlje jugoistočne Evrope strahuju zbog Bregzita

U trenutku kada se Britanci spremaju da sutra glasaju na referendumu o izlasku Velike Britanije iz EU, zemlje jugoistočne Evrope strahuju kako bi se eventualna odluka o napuštanju Unije odrazila na njihove planove da se pridruže EU, ocenjuje AFP.

Agencija navodi da šeficu pregovaračkog tima Srbije u pregovorima sa EU Tanju Miščević najviše brine da bi zapadni Balkan mogao biti stavljen u drugi plan, navodi AFP.

„Moje najveće strahovanje je da će zapadni Balkan pasti ispod radara, šta god da se dogodi u Velikoj Britanije“, rekla je Miščević francuskoj agenciji.

Prema njenim rečima, prioritet za EU će biti pregovori između 27 zemalja članica i EU, a potom migrantska kriza. Sledi Turska, pa tek onda širenje i Srbija – ukoliko se ništa drugo ne dogodi.

Albanski premijer Edi Rama je nedavno u tekstu za „London tajms“ napisao: „Molimo vas ne idite“, a taj stav odražava i mišljenje drugih zemalja koje očajnički žele da uđu u EU, dodaje AFP.

Makedonija će biti „još dalje od EU nego sada, ako Britanija prekine veze sa Unijom“, izjavio je predstavnik opozicionih socijaldemokrta u toj zemlji Petre Silegov.

Za razliku od pobornika Bregzita koj smatraju da se EU meša u nacionalni suverenitet, mnogi na zapadnom Balkanu vide Uniju kao svetli primer stabilnosti i prosperiteta, navodi AFP.

Međutim, taj entuzijazam opada zbog problema u Uniji i migrantske krize u kojoj su zemlje Balkana isturene, a da ne osećaju da imaju podršku Evrope i Bregzit bi samo pojačao ta osećanja, kažu regionalni političari i analiticari, dodaje francuska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (2)