Da li ste znali

U Starom Rimu venčanice su bile žute, karmin ili purpurnocrvene. Devojke koje su se udavale u 16. veku bile su odevene u crno od glave do pete.

Kako bi onemogućila špijuniranje svojih pisama i kraljevskih akata, engleska kraljica Viktorija koristila je za upijanje mastila naročitu crnu hartiju.

Agata Kristi napisala je svoj poslednji roman, "Ubistvo iz prošlosti", 1940. godine, izričito zahtevajući da ne bude objavljen za njenog života. Umrla je 1976. godine.

Ponedeljak je najopasniji radni dan. Sudeći po jednoj anketi, tog dana se na poslu događa najveći broj nesrećnih slučajeva, gotovo dvostruko više nego u petak.

Ispitivanja obavljena na Državnom univerzitetu Pensilvanije pokazala su da i odrasli muškarci treba da spavaju najmanje osam sati dnevno da bi ostali zdravi. Osobama na kojima je nedelju dana obavljano ispitivanje, a koje su noću spavale samo šest sati, češće preti opasnost od srčanog udara i šećerne bolesti. Kod žena koje spavaju manje od osam sati nije zapažena opasnost od pogoršanja zdravstvenog stanja.

 

Napomena: Upotrebite dugme Refresh kako biste videli novu zanimljivost.