Beovizija 09 – polufinale

Hteli mi to da priznamo ili ne, ponovo smo se uverili da je ovo najznačajniji festival u nas. Bez svake sumnje! Sve oči nacije bile su uprte prethodne noći u RTS-ov program. Pa da prokomentarišemo malo polufinalno veče "Beovizije 09".
Program je počeo u 21 sat. Ono što smo odmah mogli da primetimo jeste zaista sjajna scenografija, koja je podsećala na onu s "Eurosonga" održanog u Areni. Simpatična voditeljka Jovana Janković dobro se snašla u svojoj ulozi. Ako zanemarimo nekoliko sitnih lapsusa i greškica u padežima, bilo ju je prijatno slušati. Očigledno da je do sada ispekla zanat na sličnim manifestacijama.
Centralna tema ovogodišnjeg festivala su domaće serije, počev od "Balkan ekspresa" i "Zaboravljenih" pa sve do najnovijih "Bele lađe" i "Ranjenog orla". Eto prilike da u novom svetlu, u ulozi voditelja, upoznamo i glumce Srđana Timarova i Milenu Vasić.
Idemo na ono najvažnije. Priliku da se predstavi publici u Centru "Sava" ali i onoj kraj malih ekrana imalo je dvadeset izvođača. Da ih ne nabrajamo sad, sve ih možete pronaći u našem članku "Predstavljamo učesnike Beovizije 2009. O kvalitetu pesama nećemo ovoga puta, a ukuse i ne treba komentarisati. Napomenućemo samo da su najveće ovacije, očekivano, dobili momci iz "OT benda", kao i najnoviji medijski fenomen – Oskar i prelepe dame "Beauty Queens". Nakon svih pesama, Jovana je najavila desetominutno glasanje. U iščekivanju rezultata glasanja, bili smo u prilici da upoznamo već odabrane učesnike "Eurosonga" u Moskvi s bivših jugoslovenskih prostora. Prvo grupu Regina, kao predstavnika Bosne i Hercegovine (iako su nas ranije uveravali da će njih predstavljati nedavni pobednik Operacije trijumf, Adnan Babajić), zatim predstavnika Mekedonije, Crne Gore, Slovenije i na kraju Hrvatske.
Prve večeri festivala dodeljene su i neke nagrade najzaslužnijima u protekloj godini. Željko Samardžić izabran je za pevača godine, zvezda godine je Nataša Bekvalac, a nagradu za najbolji spot dobila je Ana Stanić ("Više nisi moj").
I, petnaestak minuta pre ponoći, dobili smo ono što smo čekali celo veče. Glasovima publike i stručnog žirija, s podjednakim udelom 50-50, izabrano je deset finalista. Kojim je redom voditeljka otvarala koverte, tim redom će nastupati u finalnoj večeri. Najveće iznenađenje polufinala svakako je ispadanje, po mnogima jednog od glavnih favorita, Ane Nikolić.
No, dobro, šta je – tu je. Vi pogledajte finaliste, a mi ćemo se družiti kad izaberemo pobednika.
Finalisti, po redu nastupa

  1. Oscar & Beauty Queens feat. Đorđe Marjanović
  2. Danijel i Milica
  3. Sonja Bakić
  4. Saška Janković
  5. Dušan Zrnić
  6. Marko Kon i Milan Nikolić
  7. OT bend
  8. Andrej Ilić
  9. "Etar"
  10. Pozitivan haos

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

2009beovizijamuzika
Komentari (3)
Dodaj komentar
  • Dragana Jukić

    Beovizija je bila super, samo što sam tužna što nisu pobjedili Danijel i Milica.

  • Mileva Sučević

    Ovo nam je jedna od lošijih Beovizija. Pesme su ispod svakog nivo. Stvarno, koja od ponuđenih može dostojno da predstavlja našu Srbiju u Evropi? Mnogo se pričalo o BQ i Oskaru i Đorđu Marjanoviću, a na kraju – ništa posebno. Pokušaj „Ludog letnjeg plesa“, a to što su na kraju prošetali legendu naše muzike, bez ijednog otpevanog glasa, bilo je baš ponižavajuće. Kako su mislili da skupe poene? Generacije koje su slušale Marjanovića, verujem nisu ni glasale sinoć, a ova današnja omladina i ne zna njegove pesme. Bilo je smešno. Likovi iz OT benda su pokupili glasove zahvaljujući opsednutim devojčicama, a pesma ko pesma, nije baš za predstavljanje. Jedino su mi ostali u sećanju Pozitivan haos sa fantastičnim glasovima, ali me pesma pomalo podseća na onu nezaboravnu rapsodiju od Queen. Najupečatljivije je bilo sviranje momaka iz Slovenije, koji mogu da zasluženo ponesu titulu „najbolji“ na predstojećoj Evroviziji. Nadam se da će im i vokal biti tako veličanstven kao i kvartet.

  • Svetlana Nikolić

    Mislim da su pesme na Beoviziji odlične, mada ima onih koje ne bi trebalo da se nađu u finalu. Ove godine najbolji su bili Milica i Danijel, a Oskar nije bio onako zabavan kakav ume da bude. Sve u svemu – osrednje. Pozdrav!!