Guns n’ Roses

„Guns n“ Roses“, legendarna hard rok grupa, pojavila se u javnosti 1987. godine albumom „Appetite for Destruction“. Veliki uspeh i široka prihvaćenost albuma, izbacili su ovu grupu gotovo odmah u red najboljih. Pesme „Paradise city“, „Welcome to the jungle“, „Sweet child O“ mine“, ali i mnoge druge sa tog albuma, ostale su veliki hitovi sve do današnjih dana. I sledeća izdanja ove grupe samo su povećavala njenu popularnost. Mnoge pesme postale su „himne“ u ovoj vrsti muzike, a mnoge su se pojavljivale i u hit filmovima. Grupa je postojala do 1993. godine, kada se raspala, zbog različitih stavova članova oko daljeg rada grupe. Naime, dok je Aksl Rouz (Axl Rose) želeo da se pređe na mekšu varijantu roka, gitarista Sleš (Slash) bio je protiv toga.

Grupa se ponovo okupila 2000. godine, ali je to okupljanje prošlo prilično nezapaženo. Danas grupa više ne postoji. Članovi grupe su mnogobrojni i svi su na svoj način ostavili vlastiti pečat na njen rad.

Aksl Rouz (Axl Rose), klavir i vokal, rođen je kao Vilijam Bejli (William Bailey), 6. februara 1962. godine, u Americi. Kao dete je pevao u crkvi. Imao je veoma teško detinjstvo. Najpre ga je zlostavljao otac, a kasnije i očuh, koji je bio pijanica i često tukao i njega i majku. Prezime Rouz (Rose) uzima sa 17 godina, kada saznaje ko mu je pravi otac, a umetničko ime Aksl (Axl) sebi stvara da bi kombinacijom slova imena i prezimena dobio frazu „oral sex“.

Sleš (Slash), ritam gitara, rođen je 1965. u Britaniji. U Los Anđeles se doselio sa majkom, koja se bavila modnim dizajnom. Imao je prilike da svira sa mnogim velikim imenima rok scene: Bobom Dilanom, Dejvidom Bouijem, Igi Popom, Leni Kravicom, Alisom Kuperom, Majklom Džeksonom… Bio je poznat kao veliki zavisnik od droga u grupi, ali se na vrhuncu karijere opak odrekao ovog poroka.

Daf Makejgan (Duff McKagan), bas gitara, pre ove grupe svirao je u 30 uglavnom lokalnih bendova iz Sijetla. Svojevremeno je bio najveći korisnik alkohola u grupi, ali se, kao i većina članova grupe, na vrhuncu karijere odrekao svih svojih poroka, pa i alkohola. Veoma često svira i bubnjeve, ali je pravi virtuoz na bas gitari.

Matt Sorum je najpoznatiji bubnjar u bendu. Pre „Gansa“, Met je bio bubnjar u bendu „The Cult“.

U ovom bendu bilo je još puno članova koji su se povremeno pojavljivali. Najpoznatiji je Izi Stradlin (Izzy Stradlin), ritam gitara, koji je bend napustio 1991. godine; bio je autor najboljih pesama ove grupe. Stiven Adler (Steven Adler) i Dizi Rid (Dizzy Reed) – samo su još neki od povremenih članova grupe.

Veliki je broj hitova ove grupe i teško je izabrati manji broj najboljih. „November Rain“, „Don“t Cry“, „You Could be Mine“ i mnoge druge pesme – izborile su ovoj grupi mesto u istoriji svetskog roka.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (13)
Dodaj komentar
  • Marina Iilić

    „Gansi“ su najbolja rok grupa, ne prestajem da ih slušam, imaju prelepe pesme i skoro sve njihove pesme znam napamet i, naravno, prevod!

  • Milica Marković

    Ja mislim da je ovo najbolja grupa svih vremena. Obožavam da slušam pjesme „Don’t Cry“, „November Rain“, „Sweet Child of Mine“ i ostale hitove.

  • Marina Gavran

    Oni su mi najveća sreća! Kada sam ih prvi put čula, a to je bilo davno, nisam mogla da verujem da je to stvarno. Inače, moj nadimak je „GNR girl“, a Aksl mi je najlepši muškarac na svetu. Najjača su grupa svih vremena!

  • Cole Đ

    Nema boljih, niti će biti, za sva vremena i za svako raspoloženje. Ne bih znala koju pesmu sad da izdvojim kao omiljenu. Pozdrav svima!

  • Jovan Jovanović

    „Gansi“ su posebni! Takva grupa više nikad neće da se napravi. Najbolja hard rok grupa ubedljivo. Po mom mišljenju im je najbolja pesma „You Could be Mine“.

  • Igor Lj

    Sve pesme „Gansa“ su „kul“.

  • Vasa Tišma

    „Gansi“ su najbolja grupa ikada stvorena!

  • Nikola Grujić

    „Gansi“ su carevi, to je jedino što se može reći za njh!

  • Bojan Piskulić

    Guns n’ Roses slušam još od 10. godine, sada imam 13 godina i ne znam koja je pesma bolja „Sweet Child of Mine“ ili „Welcome to the Jungle“. Pozdrav rokeri!

  • Strahinja Čapkunović

    U Stalaću su „Gansi“ veoma popularni. Najjači su, imali su i najjači početak osnivanja benda. Oni su heroji roka. Živeli „Gansi“ i živeo rok!

  • Olja Pavković

    Inače ne slušam rok, ali kod njih sam napravila izuzetak, jer oni to stvarno zaslužuju.

  • Uroš Zdravković

    Slušam ih od 10. godine. Carevi nad carevima! Sve pesme obožavam. Šta reći više?! Živeo rokenrol!

  • Aleksandar Stojčević

    Ova grupa je najbolja. Najviše slušam njihove hitove, a to su „November Rain“, „One in a Million“, „Paradise City“, „Sweet Child of Mine“.