Guns n’ Roses

„Guns n“ Roses“, legendarna hard rok grupa, pojavila se u javnosti 1987. godine albumom „Appetite for Destruction“. Veliki uspeh i široka prihvaćenost albuma, izbacili su ovu grupu gotovo odmah u red najboljih. Pesme „Paradise city“, „Welcome to the jungle“, „Sweet child O“ mine“, ali i mnoge druge sa tog albuma, ostale su veliki hitovi sve do današnjih dana. I sledeća izdanja ove grupe samo su povećavala njenu popularnost. Mnoge pesme postale su „himne“ u ovoj vrsti muzike, a mnoge su se pojavljivale i u hit filmovima. Grupa je postojala do 1993. godine, kada se raspala, zbog različitih stavova članova oko daljeg rada grupe. Naime, dok je Aksl Rouz (Axl Rose) želeo da se pređe na mekšu varijantu roka, gitarista Sleš (Slash) bio je protiv toga.

Grupa se ponovo okupila 2000. godine, ali je to okupljanje prošlo prilično nezapaženo. Danas grupa više ne postoji. Članovi grupe su mnogobrojni i svi su na svoj način ostavili vlastiti pečat na njen rad.

Aksl Rouz (Axl Rose), klavir i vokal, rođen je kao Vilijam Bejli (William Bailey), 6. februara 1962. godine, u Americi. Kao dete je pevao u crkvi. Imao je veoma teško detinjstvo. Najpre ga je zlostavljao otac, a kasnije i očuh, koji je bio pijanica i često tukao i njega i majku. Prezime Rouz (Rose) uzima sa 17 godina, kada saznaje ko mu je pravi otac, a umetničko ime Aksl (Axl) sebi stvara da bi kombinacijom slova imena i prezimena dobio frazu „oral sex“.

Sleš (Slash), ritam gitara, rođen je 1965. u Britaniji. U Los Anđeles se doselio sa majkom, koja se bavila modnim dizajnom. Imao je prilike da svira sa mnogim velikim imenima rok scene: Bobom Dilanom, Dejvidom Bouijem, Igi Popom, Leni Kravicom, Alisom Kuperom, Majklom Džeksonom… Bio je poznat kao veliki zavisnik od droga u grupi, ali se na vrhuncu karijere opak odrekao ovog poroka.

Daf Makejgan (Duff McKagan), bas gitara, pre ove grupe svirao je u 30 uglavnom lokalnih bendova iz Sijetla. Svojevremeno je bio najveći korisnik alkohola u grupi, ali se, kao i većina članova grupe, na vrhuncu karijere odrekao svih svojih poroka, pa i alkohola. Veoma često svira i bubnjeve, ali je pravi virtuoz na bas gitari.

Matt Sorum je najpoznatiji bubnjar u bendu. Pre „Gansa“, Met je bio bubnjar u bendu „The Cult“.

U ovom bendu bilo je još puno članova koji su se povremeno pojavljivali. Najpoznatiji je Izi Stradlin (Izzy Stradlin), ritam gitara, koji je bend napustio 1991. godine; bio je autor najboljih pesama ove grupe. Stiven Adler (Steven Adler) i Dizi Rid (Dizzy Reed) – samo su još neki od povremenih članova grupe.

Veliki je broj hitova ove grupe i teško je izabrati manji broj najboljih. „November Rain“, „Don“t Cry“, „You Could be Mine“ i mnoge druge pesme – izborile su ovoj grupi mesto u istoriji svetskog roka.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.