Marija donela Evroviziju u Srbiju

Srpska predstavnica na takmičenju za pesmu Evrovizije, Marija Šerifović, odnela je pobedu nežnom baladom „Molitva“. Naša pevačica je dobila čak 268 poena i bila ispred ukrajinskog predstavnika Verka Sedučke (Verka Serduchka) s pesmom „Dancing Lasha Tumbai“, koji je osvojio 235 poena, i zgodnih Ruskinja iz grupe „Serebro“, koje su od internacionalnog žirija dobile 207 poena za pesmu „Song1“.
Srbija je ove godine prvi put nastupila kao samostalna država i već na prvom nastupu postigla ovako veliki uspeh. Prošle godine tada zajednička država Srbija i Crna Gora nije imala predstavnika zbog poznatog spora pri glasanju stručnih žirija dveju zemalja i favorizovanja grupe „No name“ od strane crnogorskog žirija i „Flamingosa“ od strane srpskog.
Ove godine su i Srbija i Crna Gora morale da prođu prvi krug eliminacije u predtakmičenju, koje je održano u četvrtak, 10. maja. Na toj polufinalnoj večeri izabrano je deset učesnika (Belorusija, Bugarska, Gruzija, Mađarska, Letonija, Makedonija, Moldavija, Slovenija, Turska i Srbija), koji su se u subotu, 12. maja, pridružili već kvalifikovanim predstavnicima iz deset zemalja – Jermenije, Bosne i Hercegovine, Grčke, Irske, Litvanije, Rumunije, Rusije, Švedske, Ukrajine i Finske. Za pobednika finalne večeri glasale su sve 42 zemlje koje su učestvovale na takmičenju. Da podsetimo, „velika četvorka“ – Velika Britanija, Francuska, Španija i Nemačka, automatski se kvalifikuje, kao i zemlja domaćin.
Finska je bila domaćin evrovizijskog takmičenja ove godine zbog iznenađujuće pobede maskirane hard-rok grupe „Lordi“ 2006. godine s pesmom „Hard Rock Hallelujah“. Ovogodišnje takmičenje pratilo je oko 100 miliona ljudi, a pobednik se birao telefonski i putem SMS poruka. Da podsetimo, na takmičenju 2004. godine pobedu je odnela upravo Ukrajina, ovoga puta drugoplasirana, ispred Srbije i Crne Gore, koju je Željko Joksimović predstavljao pesmom „Lane moje“.
Vidimo se na 53. takmičenju za pesmu Evrovizije u Beogradu.
Koristan link
Oficijelni sajt takmičenja za pesmu Evrovizije

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

evrovizijahelsinkilordimarija serifovicmolitvapesmasrbija
Komentari (7)
Dodaj komentar
  • Backy Lazarević

    Marija je najbolja.

  • Eleonora Tajfer

    Pa mi smo njsrećnija zemlja ove godine na Eurosongu. Drugi pucaju od ljubomore, ali mi smo pokazali šta smo.

  • Murveta Ismaili

    Marija, čestitam prevashodno tvojim roditeljima. Budi i dalje tako jaka i ne daj se. Mi smo uz tebe. Još jednom sve najbolje. Sigurna sam da ćeš ostati ista.

  • Maribel Popa

    Ovaj članak je odličan. Otkada je Marija otišla u Helsinki, znao sam da će pobediti. Pesma je odlična! Marija, ti si moj idol. Svaka čast!

  • Slobodan Marković

    Šteta što Finci nisu opet pobedili. Pesma im je bila odlična. Toliko od mene.

  • Sergej P

    Odlično! Pozdravljam sve mlade i veoma sam srećan zbog uspeha Srbije!

  • Nikol Jovanović

    Prošle godine nismo imali predstavnika, a ove godine smo došli do prvog mesta, što je dovoljan dokaz koji govori sam za sebe. Mislim da su mnogi pukli od ljubomore, ali će se „Molitva“ oriti sa svih strana.