U trendu

Marija donela Evroviziju u Srbiju

Srpska predstavnica na takmičenju za pesmu Evrovizije, Marija Šerifović, odnela je pobedu nežnom baladom „Molitva“. Naša pevačica je dobila čak 268 poena i bila ispred ukrajinskog predstavnika Verka Sedučke (Verka Serduchka) s pesmom „Dancing Lasha Tumbai“, koji je osvojio 235 poena, i zgodnih Ruskinja iz grupe „Serebro“, koje su od internacionalnog žirija dobile 207 poena za pesmu „Song1“.
Srbija je ove godine prvi put nastupila kao samostalna država i već na prvom nastupu postigla ovako veliki uspeh. Prošle godine tada zajednička država Srbija i Crna Gora nije imala predstavnika zbog poznatog spora pri glasanju stručnih žirija dveju zemalja i favorizovanja grupe „No name“ od strane crnogorskog žirija i „Flamingosa“ od strane srpskog.
Ove godine su i Srbija i Crna Gora morale da prođu prvi krug eliminacije u predtakmičenju, koje je održano u četvrtak, 10. maja. Na toj polufinalnoj večeri izabrano je deset učesnika (Belorusija, Bugarska, Gruzija, Mađarska, Letonija, Makedonija, Moldavija, Slovenija, Turska i Srbija), koji su se u subotu, 12. maja, pridružili već kvalifikovanim predstavnicima iz deset zemalja – Jermenije, Bosne i Hercegovine, Grčke, Irske, Litvanije, Rumunije, Rusije, Švedske, Ukrajine i Finske. Za pobednika finalne večeri glasale su sve 42 zemlje koje su učestvovale na takmičenju. Da podsetimo, „velika četvorka“ – Velika Britanija, Francuska, Španija i Nemačka, automatski se kvalifikuje, kao i zemlja domaćin.
Finska je bila domaćin evrovizijskog takmičenja ove godine zbog iznenađujuće pobede maskirane hard-rok grupe „Lordi“ 2006. godine s pesmom „Hard Rock Hallelujah“. Ovogodišnje takmičenje pratilo je oko 100 miliona ljudi, a pobednik se birao telefonski i putem SMS poruka. Da podsetimo, na takmičenju 2004. godine pobedu je odnela upravo Ukrajina, ovoga puta drugoplasirana, ispred Srbije i Crne Gore, koju je Željko Joksimović predstavljao pesmom „Lane moje“.
Vidimo se na 53. takmičenju za pesmu Evrovizije u Beogradu.
Koristan link
Oficijelni sajt takmičenja za pesmu Evrovizije

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.