Anđelina prodaje Bredov poklon, mogla bi da zaradi milione

Anđelina Džoli prodaje sliku koju je britanski ratni premijer Vinston Čerčil naslikao tokom Drugog svetskog rata i očekuje se da bi delo na aukciji moglo da dostigne cenu od 3,4 miliona dolara, preneo je CNN.

Čerčil je sliku „Toranj džamije Kutubije“ naslikao u Marakešu, u Maroku nakon što je prisustvovao konferenciji u Kazablanki u januaru 1943. i poklonio je američkom predsedniku Frenklinu D. Ruzveltu.

Nekadašnji britanski premijer je naslikao delo odmah nakon ratnog samita na kojemu je s Ruzveltom dogovorio iduće faze zajedničke strategije protiv nacističke Nemačke.

„To je jedino delo koje je Čerčil naslikao tokom rata, možda ohrabren napretkom saveznika, u zemlji koju je smatrao jednom od najlepših koje je video“, rekao je Nik Orčard, direktor odeljenja moderne britanske umetnosti u aukcijskoj kući Christie’s.

Slika je nastala nakon što su se dvojica čelnika dogovorila da će jedino prihvatiti bezuslovnu kapitulaciju sila osovine što je bila strateški značajna poruka namere dve vodeće ratne figure.

Bivši Anđelinin muž Bred Pit sliku je 2011. kupio od trgovca umetničkim delima kao poklon za glumicu. Par se rastao 2016. nakon dve godine braka, a njihov razvod još nije okončan.

Christie’s je objavio da platno na prodaju stavlja Jolie Family Collection, a procenjena vrednosti slike kreće se od dva do 3.4 miliona dolara.

Trgovac umetničkim delima Bil Rau, od kojeg je Pit kupio sliku, rekao je da je ona poklonjena sinu predsednika Ruzvelta koji je prodao 1960.

Slika je završila u Nju Orleansu, gde je bila porodično vlasništvo više od 50 godina, a naslednica porodice je prodala.

Čerčil je pre rata naslikao nekoliko motiva Maroka.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

andjelina džolibred pit
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • bambi

    Smatram da Andjelina ne bi trebala da se ikada vise pojavljuje u nasim medijima. Ne smemo da zaboravimo da je urgirala i uticala medijskom kampanjom da se nasa zemlja bombarduje i uniste, da se ubijaju nase zene i deca. Ta zena je prokletstvo i zlo.