Gledaoci seriji „Nečista krv“ zameraju jednu stvar, ali da li je to opravdano?

Nedavno su na Javnom servisu premijerno prikazane prve dve epizode serije Nečista krv, snimljene prema delima Bore Stankovića, a gledaoci su, sudeći prema komentarima na društvenim mrežama, bili oduševljeni glumačkom postavom i estetskim prikazom Vranja s kraja 19 veka.

Ipak, neki su imali i zamerke, a glavni problem bio je – govor. Odnosno činjenica da ljudi u Vranju u to vreme nisu pričali onako kako je prestavljeno u seriji, da je akcenat previše „beogradski“, da je jezik previše „pravilan“, „moderan“, da je „frankenštajn od jezika“.

Međutim, čak i u kritikama može se naslutiti odgovor na pitanje: Zašto likovi Bore Stankovića ne zvuče kao u originalu, zašto govor nije autentičan?

„Zato što ništa ne biste razumeli“, glasi najjednostavnije i najlogičnije objašnjenje, koje su objavili i sami producenti serije Nečista krv.

Da li ste pogledali seriju i kakvi su vam utisci?

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

govornecista krvserija
Komentari (6)
Dodaj komentar
  • milovan

    Negledam nista sto ima veze sa takvim necovekom i siledzijom. To je meni ispod nizenja. Siledzija koji uzima sve sto moze od drzave a rusi je gde stigne. A bogme pokazalo se da nezna ni svoj posao.Eto i sada ovo sa jezikom.To je isto da snimas seriju o Americi a glumci pricaju Kineski.

    • bambi

      Neznam da negledam sa jezikom na kineskom.

  • Mikica

    Odvratna knjiga i opasna serija.

  • bambi

    Bjela bi trebao da prestane da pije i puse. Lice mu je svo izdeformisano. Ne lici na coveka. Taj alkohol ce ga unistiti.

  • Beograđanka

    Moj muž je imao isti prigovor, ali podsetila sam ga na naše prijatelje Vranjance, koji se, kad se vidimo, trude da „ublaže“ govor, da tako kažem, jer ih inače ne bismo baš mnogo razumeli, bar ne u prvi mah. A ove u seriji ne bismo mogli da zamolimo da nam objasne ili da ponove. I svi bi imali prigovor na to…

  • Nataša Gajić

    Odlično, mada nisam to očekivala kad sam odlučila da gledam seriju… i zbog Bjelogrlića i zbog Bore. Govor u našim filmovima i serijama se slabo razumije i inače, a kamoli sa vranjanskim autentičnim govorom, muzika obično bude glasna. Žene Borinog Vranja su boginje u seriji, po ljepoti i uopšte… i muški ne zaostaju. Vrlo zanimljivo, ali ne povezujem sa knjigama Bore Stankovića- ne mora sve da bude po tačnoj fabuli, važna je ideja! Pogođeno.