Bašta umesto fitnesa

Posvetite više pažnje baštenskim radovima, jer će vam vreme koje budete proveli među biljkama pomoći da se oslobodite stresa, da se zategnete i oblikujete mišiće.
Sadite biljke, čupkajte korov, negujte povrće, radujte se cvetanju cveća i videćete da je rad u bašti pravi melem za dušu. Kažu da bi čovek u životu trebalo da zasadi bar jedno drvo. Ako želite da zasadite svoje prvo drvo, nije vam potrebno nikakvo posebno znanje i umeće. O bašti može da se brine svako; možete je napraviti i na svojoj terasi. Ipak, ako želite da saznate nešto više o tom umeću, možete kupiti i priručnik iz baštovanstva.
Pokušajte da napravite od svoje terase ili bašte primamljivu cvetnu džunglu. Dok budete radili na stvaranju svog zelenog raja, pokrenućete sva čula odjednom, a dodir sa zemljom i zelenilom pojačaće vaša osećanja. Za samo nekoliko sekundi zaboravićete na sve probleme, postaćete opušteniji i spokojniji. Pogled na baštu i cveće koje raste izaziva osećaj smirenosti i ispunjenosti. Nagomilani stres tokom celog dana podiže krvni pritisak. A toga se možete rešiti ako posle napornog dana sednete u baštu i gledate u zelenilo. Samo deset minuta provedenih u bašti dnevno je dovoljno i imaće isti efekat kao da ste deset minuta meditirali.
Najbitnije od svega je da ste prilikom uređivanja bašte na svežem vazduhu. Dok uzgajate svoje biljke, pokreti koje pravite, kao što su čučnjevi, savijanje, istezanje nogu i drugi, mogu vam pomoći da održite vitku liniju, da se zategnete, da prokrvite svoje telo, ubrzate razmenu materija u organizmu i ojačate imuni sistem, mišiće i kosti. Ne morate ići u zatvorene i zagušljive prostorije da biste vežbali, možete to činiti i u svojoj bašti. Tri puta nedeljno biće sasvim dovoljno.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

baštafitnesodmorstresvežbe
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Milena C

    Odličan članak i pravi savet. Ja sam zasadila jorgovan pre nekoliko godina u svom dvorištu, i verujte, divan osećaj i divan miris mi pruža za najlepši praznik Đurđevdan. Uživam… Probajte i vi…