Da li će? Kompanije izjednačavaju kvalitet, svi će jesti istu Nutelu

Evropska komisija potvrdila je da su neke multinacionalne kompanije krenule u proces izjednačavanja kvaliteta svojih proizvoda kako bi preduhitrile skore zakonske promene, a među njima se ističu Hip, Ferero i Balzen, objavljeno je danas iz kancelarije hrvatske evroparlamentarke Biljane Borzan.

Hip se na to obvezao nakon što su objavljeni rezultati istraživanja zastupnice Biljane Borzan i Hrvatske agencije za hranu koji su pokazali da je testirana dečija hrana u Hrvatskoj manje zdrava od one u Nemačkoj, kaže se u saopštenju, prenosi Hina.

„Komisija je navela i da se Ferrero obavezao da izjednači kvalitet Nutele u svim zemljama. Nakon mog istraživanja, Ferero se izjasnio da je kvalitet Nutele viši samo u Nemačkoj, a u svim ostalim državama članicama da je jednak. Sada su ušli u proces snižavanja kvaliteta Nutele u Nemačkoj kako se ne bi doveli u situaciju da opet budu prozvani u istraživanjima. Zvanično to objašnjavaju promenama u lancu snabdevanja hranom, ali potrošači u Nemačkoj su odmah to povezali s problemom dvostrukog kvaliteta i izuzetno su nezadovoljni“, kazala je Borzan koja je nedavno imenovana za izvestioca Evropskog parlamenta za različit kvalitet hrane.

Istraživanje poslanice Borzan je upoređujući hrvatsku i nemačku Nutelu utvrdilo da proizvod iz Hrvatske sadrži surutku u prahu i manji postotak obranog mleka u prahu, dok proizvod iz Nemačke sadrži samo obrano mleko u prahu. Ustanovljena je i razlika u boji, konzistenciji, mirisu i ukusu proizvoda, navodi se u saopštenju.

„Komisija je takođe navela Balzen, nemačku kompaniju koja proizvodi vafl i keks, koji su se obavezali da će u svim svojim proizvodima koji se zovu `keks s maslacem` koristiti isključivo maslac, a ne kao dosad. Očito je da su neki proizvođači mudro odlučili da preduhitre promene na kojima radimo u Evropskom parlamentu. Pozivam i druge proizvođače da se uključe, a posebno one kojima smo u Hrvatskoj našli najveće razlike poput proizvođača viršli Wudy ili deterdženta Ariel“, dodala je Borzan.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kompanijanutela
Komentari (0)
Dodaj komentar