Dan zaljubljenih je omiljeni praznik, ali on krije mračnu i krvavu istoriju

Dan zaljubljenih skoro sve odmah asocira na ljubav i romantiku. Međutim, ovaj dan koji vezujemo za čokoladu, ruže i čestitke u obliku srca, krije mračnu istoriju.

Dan zaljubljenih ili Dan svetog Valentina, zapravo je dan kada je ovaj svetac pogubljen po naredbi rimskog cara Klaudija II u trećem veku nove ere. A zločin sv. Valentina? Mnogi veruju da je venčavao vojnike, uprkos naređenju koje im zabranjuje brak. Car je, naime, smatrao da ljubav i odbrana zemlje ne idu zajedno.

Mnogo pre pogubljenja sv. Valentina, datum 14. februar je bio vezan za plodnost – i krv. Između 13. i 15. februara, Rimljani su proslavljali praznik Luperkaliju, žrtvujući kozu i psa, a nage žene udarali su bičevima kako bi postale plodnije. U petom veku nove ere, papa Gelasije je zabranio proslavu Luperkalije i zvanično 14. februar proglasio praznikom svetog Valentina.

Tokom godina, dan sv. Valentina počeo je u javnosti da se vezuje za ljubav. Krajem 16. veka, Šekspir je iskoristio ovaj dan kako bi prorekao samoubistvo Ofeluje u Hamletu.

Međutim, i pored asocijacije na ljubav, Dan zaljubljenih vezuje se i za smrti i brojna ubistva, među kojima su i masakar na Dan zaljubljenih 1929. godine i ubistvo Rive Stenkap koje je 2013. godine počinio Oskar Pistorijus.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

dan zaljubljenihistorija
Komentari (5)
Dodaj komentar
  • dardanela

    problem je ova naša mana, da u svemu preterujemo ! Uzmemo nešto tudje i prekrojimo kako nama odgovara . Na primer Božićna jelka zapadne kulture , kod nas prepraviše u „novogodšnju“ jelku, jer se kod nas „onomad“ Božić nije slavio – službeno !!!! Sv Valentin je dan L J U B A V I a ne zaljubljenih , jer normalno postoji ljubav majke prema detetu i obrnuto i uopšte ljubav prema drugima u smislu V O L I T I . Ali eto ovde se sve izgleda svodi na sexualnu „ljubav“

  • mmm

    za anonimusa i proslava vama najviše odgovara dan nasilja nad ženama,dan pedofila,dan ubica,dan silovatelja,dan mafijaša,…jer se u njima nalazite ali u ljubavi ne vidite sebe pa vam smeta.

  • Proslav ćirilično

    ćirilica: naša javna glasila su prodane duše i forsiraju ovaj katolički praznik, koji nije ni u njihovom kakendaru. D**pe bi dali za papu i pedofilsku rimsku sektu! naš pravoslavni praznik je Sv. Trifun! slavite ga i veselite se vinogradima i vinu!

    • Anonimni

      Hahahaha Veselite se vinogradima i vinu 🙂 Boze me sacuvaj ovakvih „pravoslavaca“! Sto proslave sveca na nacin na koji bi se i svetac zgrozio!

  • anonimus

    dan zaljubljenih,dan baba,mama itd nikad se naovim prostorima nisu slavili, poceli smo da imitiramo bolesne amere kojima je svaki dan neki praznik, zasto bi ih slavili kad nasa pravoslavna crkva ne priznaje ove budalastine sveti ljubavnik