Do danas preko 30 hiljada evakuisanih!

Na teritoriji Republike Srbije do danas je evakuisano  31.873 lica sa ugroženih područja, poplavljeno je 2.260 objekata, a ugrožena su 1.763 objekta. Do sada je angažovano 3564 vatrogasca-spasilaca, 847 vozila, 429 pumpi i 141 čamac.
Najugroženiji gradovi i opštine na teritoriji Republike Srbije od posledica poplavnog talasa: 
– Grad Beograd: GO Obrenovac, Umka i Lazarevac. 
– Braničevski okrug: Kostolac 
– Mačvanski okrug: Šabac, M. Zvornik, Krupanj, Loznica, Ljubovija, Vladimirci, Koceljeva i Bogatić. 
– Sremski okrug: Grad Sremska Mitrovica i opština Šid. 
– Pomoravski okrug: opštine Svilajnac, Ćuprija, Paraćin, Rekovac. 
– Kolubarski okrug: Grad Valjevo i opštine Ub, Lajkovac, Ljig, Osečina, Mionica. 
– Moravički okrug – Grad Čačak i opštine Lučani i Gornji Milanovac. 
– Šumadijski okrug – opštine Rača, Knić, Topola. 
– Raški okrug – Grad Kraljevo.

Operativni štab SVS koordinira aktivnosti nadležnih organa na evakuaciji ugroženog stanovništva i koordinira aktivnosti prijema međunarodne pomoći i pratnju specijalizovanih timova od graničnih prelaza do mesta određenih za pružanje pomoći.
Helikopterska jedinica MUP-a je u toku jučerašnjeg dana izvršila letove 7 sati i 20 minuta, prevezla 10 osoba i uradila izviđanje stanja celog toka reke Save, Kolubare i Tamnave i poplavljenih područja. Pripadnici stranih helikopterskih jedinica prevezli su 8 tona medicinskog materijala, lekova, hrane i vode za piće i omogućili lekarskim osobama rad na nepristupačnom terenu.
Na evakuaciji i pružanju pomoći ugroženima na polavljenim područjima angažovana je kompletana jedinica PTJ, Žandarmerija, SAJ, 2400 pripadnika Saobraćajne policije, 60 pripadnika Uprave za vezu i kripto-zaštitu, 1085 policijskih službenika opšte nadležnosti i 998 pripadnika civilne zaštite.
Srpskim spasiocima na terenu pomažu i timovi Rusije, Slovenije, Bugarske, Češke, Nemačke, Austrije, Francuske, Mađarske, Makedonije i Crne Gore, Danske, Nemačke, Slovenije i Rumunije sa opremom za spasavanje ugroženih poplavama i ispumpavanje vode pumpama velikog i srednjeg kapaciteta.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

pomocpoplavesrbijaevakuacija
Komentari (0)
Dodaj komentar