I pesak se kupuje

Crveni pesak s Ostrva princa Edvarda u Kanadi možda lepo izgleda na razglednicama, ali on ipak nije u skladu s međunarodnim standardima odbojke u pesku.
Organizatori Kanadskih igara 2009. kažu da moraju da kupe 750 tona peska iz susedne države Nova Škotska, pošto su videli da je pesak s Ostrva princa Edvarda suviše kompaktan.
To znači da je ostrvski pesak odličan za gradnju peščanih dvoraca, ali je potencijalna opasnost za sigurnost sportista koji skaču na njega i kojima je potrebna meka podloga.
"Čestice peska ne smeju biti kompaktne", kažu organizatori. "Kada delujete pritiskom na ove čestice, one se razilaze i vaše stopalo ide do dna."
Organizatori kažu da je testirano osam uzoraka peska s celog ostrva, uključujući i poznate lokalne plaže. I nijedan od tih uzoraka nije dovoljno vazdušast.
"Ovo je veoma težak zahtev koji treba ispuniti", kažu organizatori. Kanadska odbojka poštuje međunarodna pravila koja se tiču dimenzija i oblika terana, ali i čestica peska koje se zahtevaju za vrhunska takmičenja.
A pored svega toga, postoje i estetski zahtevi. Pesak na terenu ne sme biti suviše lepljiv.
"Ako ste oznojeni i padnete u pesak, ne želite da se sva ona zrnca peska zalepe za vas", dodaju organizatori. "Zato želite veće čestice peska, koje možete lakše da otresete sa sebe."
Uz pomoć stručnjaka iz južnog Ontarija organizatori ovog takmičenja pronašli su odgovarajući pesak u Novoj Škotskoj.
Za razliku od peska na ostrvima, pesak iz Nove Škotske je smeđ i potpuno beskoristan kada je u pitanju izgradnja peščanih dvoraca.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

zabavazanimljivostipesak
Komentari (0)
Dodaj komentar