Imate li flip-flop?

Na nesnosnim vrućinama koje pogađaju sve meridijane oslobađanje od suvišne odeće i obuće postalo je neizbežno.
Papuče koje trenutno klapću gradskim asfaltom i dalje su hit, a među njima ovog leta vladaju japanke. Prema nekim podacima, ove simpatične papučice nastale su od tradicionalnih japanskih pletenih ili novozelandskih drvenih sandala. Njihov savremeni dizajn osmislio je Novozelanđanin Mauris Jok 1975. godine. Ime koje mi koristimo povezano je s njihovim japanskim poreklom, dok se na engleskom simpatično zovu flip-flops, zbog zvuka koji proizvode pri hodu.
Tradicionalni japanski oblik ove obuće naziva se zori. Stare sandale zori često su imale povez između drugog i trećeg prsta, na sredini stopala, umesto kod palca. Njihova je funkcionalnost u Japanu važna ako imamo na umu da je to zemlja u kojoj se cipele obavezno izuvaju pre ulaska u kuću. Zori su načinjene od pirinčane slame i drugih biljnih vlakana i dopuštaju stopalu da diše, a uzrok tome je verovatno vlažna japanska klima. Uz zorije su se nosile i praktične tabi – čarape koje obavijaju svaki nožni prst. Danas se tradicionalne sandale u Japanu nose samo uz odgovarajuću tradicionalnu nošnju, a u svakodnevnom životu su uobičajene moderne zapadne verzije ovih papuča.
Japanke su na zapadu isprva bile samo obuća za plažu, a onda su osvojile i gradske ulice. Dostupne su u širokom rasponu materijala. Mogu biti sportske, ali i elegantne i dizajnerski tako prerađene da ih gotovo i ne prepoznajete kao japanke.
Danas nema granica pa ove papuče možete nositi na plaži, u kafiću ili po gradu. Posao je jedino mesto gde ih nije preporučljivo imati na nogama, ali ako radite neformalan posao koji podrazumeva i slobodu kretanja, oblačenja i ponašanja, onda mogu i tu da prođu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

japankeletoobućapapuce
Komentari (0)
Dodaj komentar