Istorijski trenutak za čovečanstvo: Proklijale prve biljke na Mesecu (foto)

Proklijale su semenke koje je kineska misija Chang’e-4 ponela na Mesec, javlja Kineska nacionalna svemirska agencija, a prenosi BBC.

Ovo je prvi put da je bilo kakva biološka stvar izrasla na Mesecu i ovaj događaj smatra se značajnim korakom prema dugoročnom istraživanju svemira.

Naime, naučnici su već uzgojili biljke u svemiru, na Međunarodnoj svemirskoj stanici ali nikada do sada to nije učinjeno na našem prirodnom satelitu.

Sposobnost i iskustvo uzgoja biljaka na Mesecu značajni su za sve druge projekte dugoročnih svemirskih misija, kao što je putovanje na Mars koje bi trajalo oko dve i po godine. To bi značilo da bi astronauti mogli da koriste hranu iz sopstvenog uzgoja u svemiru, smanjujući time potrebu da se vrate na Zemlju kako bi se ponovo opskrbili namirnicama.

Kineski državni mediji objavili su u utorak da su iz semenki pamuka niknule prve biljčice, a službeni glasnik vladajuće Komunističke stranke Kine, People’s Daily, objavio je na Tviteru i prve fotografije izdanaka. Pritom je napisao kako je to „bio prvi biološki eksperiment čovečanstva na Mesecu“.

Fred Votson, astronom iz australijske opservatorije rekao je za BBC da su ovo vrlo „dobre vesti“.

„Ovaj uspeh ukazuje na to da možda u budućnosti neće biti nekih nepremostivih problema za astronaute da uzgajaju u kontrolisanim uslovima sopstvene useve na Mesecu“, dodao je Votson.

„Postoji veliko interesovanje da se na Mesecu postavi baza koja bi mogla da služi kao stanica prilikom letova na Mars jer je relativno blizu Zemlje“, objasnio je.

„Znanje o rastu biljaka u okruženju s niskom gravitacijom omogućilo bi nam da postavimo temelje za buduće uspostavljanje svemirske baze“, rekao je Xie Gengxin, vođa projekta mini ekosistema u Chang’e-4, za South China Morning Post i dodao da bi se pamuk, na primer, mogao koristiti za odeću, dok bi krompir mogao biti izvor hrane za astronaute, a uljana repica za ulje.

Kineska misija Chang’e-4 analiziraće tlo i meriti temperature kako bi došla do novih saznanja o kataklizmičkom sudaru iz kojeg je nastao Mesec i da bi otkrila poreklo vode koje ima neočekivano puno u tlu našeg prirodnog satelita.

Prema informacijama Xinhue, kineske državne novinske agencije, sonda je na Mesec ponela malu biljku uročnjak (Arabidopsis), za koju se očekuje da će izrasti u prvi cvet na Mesecu. U sondi se nalaze i druge biljke i životinje; poput pamuka, uljane repice, krompira, voćne mušice i kvasca.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

mesecsvemirbiljke
Komentari (0)
Dodaj komentar