Italijanski farmeri na protest doveli ovce „da se čuje i njihov glas“

Farmeri iz regiona pogođenih zemljotresom protestuju danas u centru Rima, a na protest su doveli ovce, čime, kažu, žele da upozore na ozbiljan zastoj u rekonstrukciji nakon katastrofe.

Kako prenosi Rojters, a prema navodima udruženja farmera Koldireti, više od 10.000 životinja ubijeno je zbog posledica zemljotresa i hladnog vremena.

Ispred parlamenta je danas postavljen improvizovani, ograđeni pašnjak za tri ovce, koje su preživele katastrofu, dok su farmeri nosili zastave na kojima je pisalo „birokratija je smrtonosnija od zemljotresa.

Hiljade farmi nalazi se u centralnim regionima Lacija, Marćea, Abruca i Umbrije, gde se podrhtavanja tla osećaju još od avgusta.

Premijer Paolo Đentiloni odobrio je nacrt zakona koji treba da pomogne ljudima u regionima pogođenim zemljotresom, što uključuje i 35 miliona evra za naknadu štete farmerima.

Zakon treba i da olakša regionalnim vlastima da izgrade nove štale, a jer, kako navode farmeri, oko 85 odsto njihove stoke nema sklonište.

„Uzgajivači nemaju gde da smeste preživele krave, svinje i ovce, koje se ili smrzavaju ili razboljevaju ili se nalaze u razorenim zgradama“, saopštava udruženje farmera.

Proizvodnja mleka u regionu opala je za 30 odsto, lokalni usevi su pod rizikom, jer seme ne može da se seje na ispucaloj zemlji, dodaju iz udruženja.

Ministarstvo poljoprivrede u međuvremenu je saopštilo da su pokrenuti mehanizmi za dodelu hitne pomoći farmerima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

farmeriovcaitalija
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • goran manic

    Braćo, seljaci! Podržavam vas i sažaljevam, ali kroz viđeni kroz visoki birokratski prozor i vi i ovce izgledate podjednako.