Kako se izboriti sa komarcima?

Dakle, sada je i vama jasno da ovo znači – rat! Komarci nas napadaju u rojevima, a ovo toplo i vlažno vreme im ide na ruku.

Mi vam nećemo preporučivati skupa hemijska sredstva, kreme i sprejeve, već potpuno prirodne, jeftine i efikasne preparate koje možete napraviti kod kuće, a pogodna su za odrasle i decu jer ne izazivaju iritaciju, osim ukoliko niste alergični na neku od biljaka.

Mnoge biljke sadrže esencijalna ulja koja blokiraju centre za disanje kod komaraca, pa su zato i veoma efikasne.
Za zaštitu od komaraca možete koristiti sledeća eterična ulja: ulje citrusnog eukaliptusa, cimeta, lavande, ruzmarina, ulje limunske trave (matičnjaka)…

Promešajte odabrana eterična ulja s maslinovim uljem i redovno ih ( na svaka 2 – 3 sata) nanosite na kožu da biste se zaštitili od komaraca.

U ovu mešavinu možete dodati i čist limunov sok (3 – 4 kašike) – komarci mu nisu baš naklonjeni. 
Razmere mešavine: 15 – 20 kapi esencijalnog ulja odabrane biljke (ili više njih) na jednu šolju maslinovog ulja.
Možete sve staviti u običnu plastičnu bocu ili bočicu sa raspršivačem, dobro promućkati i sredstvo protiv napasnika je spremno za korišćenje.

Ono što je važno znati ako imate baštu ili na terasi gajite skasijsko cveće, nađite među ukrasnim biljem i mesto za sledeće biljke: mačja trava (Nepete Cataria) – jedno je od najjačih sredstava za odbijanje komaraca; nana je takođe visoko na ovoj listi;
Lavanda i ruzmarin vekovima su služili da odbiju parazite, mnogo pre nego što su „u modu“ ušla hemijska sredstva.
Geranijum komarci mrze, kao i matičnjak – jednu od retkih biljaka koja je istovremeno lekovita, mirisna, ukrasna, začinska, aromatična, medonosna i industrijska.

A ako do ujeda ipak dođe, i za to postoji rešenje iz prirode.
Esencijalna ulja i tada pomažu, a najbolja su u kombinaciji sa glinom u prahu. Glinu pomešanu sa esencijalnim uljima jednostavno nanesite na ujed, i pustite da odstoji i da se ošuši. Ovo pomaže čak i ljudima koji imaju alergijske reakcije na ujed komarca

 

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

zaštitakomarcilekovito biljesavetiuradi sam
Komentari (0)
Dodaj komentar