Mnogi su upali u zamku: Matematički zadatak za osnovce namučio je i najveće genijalce

Hoćete li uspeti tamo gde su mnogi korisnici Interneta podbacili? Da li ste jedan od retkih ljudi koji će rešiti ovu jednačinu koja izgleda i jednostavna i komplikovana u isto vreme?

Nemojte upasti u zamku i idite na sledeći pasus za uputstva.

Vaš zadatak je da pronađete rešenje jednačine prikazane na slici ispod. Neće vam biti dozvoljeno da koristite nikakvo pomagalo za računanje. Takođe nema vremenskog ograničenja, tako da možete dugo razmišljati o odgovoru. Ali imajte na umu da morate uzeti u obzir određena aritmetička pravila kako biste izbegli grešku.

Da biste sve šanse stavili na svoju stranu, toplo se preporučuje da se koncentrišete što je više moguće. Ostavite sve ometanja koja će vam verovatno smetati na jednu stranu. Ako je potrebno, sedite na mirnom mestu.

Koje su prednosti rešavanja ovakvih matematičkih zadataka?

Matematičke zagonetke nude mnoštvo prednosti. Imaju za cilj da doprinesu razvoju kritičkog mišljenja, poboljšanju matematičkih veština, jačanju rešavanja problema.

Da ne pominjemo da je tu i istrajnost, oni takođe promovišu samopouzdanje, radoznalost i praktičnu primenu matematike. Pored toga, mogu biti društvena aktivnost, podsticati saradnju i prijateljsko takmičenje.

Odgovor: Evo rešenja jednačine 92÷2×3+5-9

Rešenje jednačine je: 134. Da biste rešili, zapamtite da pratite redosled operacija. Evo koraka koje treba pratiti:

Podelite 92 sa 2, što je 46.
Pomnožite 46 sa 3, što daje 138.
Dodajte 5 na 138, što daje 143.
Na kraju, oduzmite 9 od 143 da biste dobili konačni rezultat od 134.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

matematikazadatak
Komentari (15)
Dodaj komentar
  • Ivangrad

    Po ko zna koji put dajete dvosmislenu postavku zadatka Posto je matematika nauka i kojoj je sve definisano, da bi se dobio ovaj rezultat postavka bi bila : 3*92/2+5-9=? Moglo bi i (92:2)*3+5-9=? Posto nije uobicajeno da se mnozenje ili dijeljenje stavlja u zagradu onda bi pravilno bilo da se stavi: 3*92:2+5-9=? Inace ovo su trivijalne stvari prpremljene za neznavene ili se neko sprda sa nama

  • jeca

    Prvo i pre svega je MNOŽENJE

    • Milorad Đošić

      Deljenje

  • Jelena Stamenković

    Postavka zadatka nije dobra za rešenje koje tražite

  • Anonimni

    Boze sta vi pišete, ovo se za 1 minut izračuna napamet, osnovci nižih razreda znaju..

  • Anonimni

    Prvo ide mnozenje pa deljenje pa sabiranje pa oduzimanje,tako smo avi uceni godinama.Ovo sto je izracunato je debilana i netacan rezultat.

  • Lala

    Ovo nije jednačina, jer nema nepoznatu. Ovo je brojni izraz, čiju vrednost treba izračunati.

  • Jedna baka

    Ne mogu da verujem da ovako običan zadatak muči GENIJALCE! Dokle nam je došlo obrazovanje ili ga više i nema pošto se kupljene diplome više cene. Ustvari, ovaj zadatak je i namučio genijalce sa kupljenim diplomama. Užas

  • Nada

    Ja sebe ne smatram nekim posebnim genijalcem..svaki put rjesim tacno zadatak.a znate zasto zato sto su me to naucili pravi ucitelji,nastavnici i profesori…ko nije znao osnovne radnje nije mogao ici dalje dok nenauci..sta je ovo danas..nije mi jasno sta djeca uce sobzirom da na ramenima nose terete knjiga i pomagala.

  • Anonimni

    Kako smo jadni ako samo ovdašnji genijalci rešavaju ono što se uči u razrednoj nastavi !

  • Ivangrad

    Uvijek dajete zadatke sa nedefinisanom postavkom. Konkretno, 92/2*3 moze da znaci da je ova trojka i u imeniocu i u brojiocu. Ovako napisana moze da bude i 92/(2*3) a moze da bude i ovo sto ste vi napisali. Citava filozofija se svodi na nemogucnost normalnog pisanja razlomka. Dosadiste sa ovim trik zadacina.

  • Nisam genijalac

    Osnovni razlog zašto ovakve zadatke proglašavate za problem, koji samo genijalci mogu da reše je neznanje osobe koja uređuje ovu rubriku, pa joj i ovakvi jednostavni zadaci stvaraju glavobolju. Redosled operacija uči se u prvim razredima osnovne škole.

  • Anonimni

    Zadatak za prvi razred

  • Mica

    wow!!! Kad sam bip u trecem osnovne (1979) ovakav zadatak se znao izracunaj vrednost izraza, a ne jednacina. Izgleda da je sve degradiralo,. Sumnjam da je iko ko iole zna osnovnu aritmetiku (ne matatiku) pogresio u postupku. Ne sumnjam da su mnogi doktori matematike pogresili, ali samo iz razloga mrzi ih da racunaju.

    • Anonimni

      0vo je izraz .Prvo se radi deljenje pa mnozenje.pa sabiranje i oduzimanj.Rezultat je 134.