Naučnici na Grenlandu pronašli novo ostrvo, najseverniju tačku na svetu

Naučnici su prošli mesec otkrili maleno ostrvo uz obalu Grenlanda za koji kažu da je najsevernija kopnena tačka na svetu, a otkriven je nakon pomeranja ledenih santi, prenose mediji.

Otkriće je usledilo u trenutku dok arktičke nacije – Sjedinjene Države, Rusija, Kanada, Danska i Norveška vode bitku za kontrolom nad Severnim polom udaljenim oko 700 km prema severu, kao i za okolno morsko dno, za prava na ribolov i pomorske puteve koji su nastali otapanjem ledenjaka zbog klimatskih promena.

„Nije nam bila namjera otkriti novo ostrvo“, rekao je Rojtersu polarni istraživač i voditelj istraživačkog objekta Arktičke postaje na Grenlandu Morten Rasch. „Otišli smo tamo po uzorke.“

Naučnici su prvo mislili da su stigli na Odaq, ostrvo koji je 1978. otkrio danski istraživački tim. Tek kasnije su, proveravajući tačnu lokaciju, utvrdili da su stupili na drugo ostrvo, koji se nalazi 780 metara severozapadno.

Malo ostrvo, promera otprilike 30 metara, čiji najviši vrh iznosi oko tri metra, sastoji se od blata s morskog dna, kao i od morene, materijala nataloženog direktno s ledenjaka koji se neprestano kreću.

Članovi istraživačkog tima rekli su da će za novootkriveni otok predložiti naziv „Qeqertaq Avannarleq“, što na grenlandskom znači „najsevernije ostrvo“.

Iako je izloženo kretanju ledenjaka, naučnici su utvridli da današnji izgled ostrva nije direktna posledica globalnog zagrevanja koje je smanjilo ledenu ploču Grenlanda.

Rene Forsberg, profesor i voditelj geodinamike na danskom Nacionalnom svemirskom institutu, rekao je da ovo kopno ispunjava sve kriterijume da se može nazvati ostrvom.

Takođe je potvrdio je da je to trenutno najsevernija kopnena tačka na svetu. O ovom otkriću su prvi put u petak izvestile danske novine Weekendavisen.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

grenlandnajsevernijeostrvo
Komentari (0)
Dodaj komentar