Neko 20, a neko samo 3: Koliko boja vidite na slici koja je zbunila mnoge? (foto)

Nedavno je na društvenim mrežama ponovo postala viralna „nemoguća optička iluzija sa bojama“ koja je iznova zbunila korisnike. Na ilustraciji se nalazi više nijansi ljubičaste boje i korisnik koji je postavio na Tviter pitao je druge koliko boja na njoj vide, ali sigurno nije pomislio da će pokrenuti lavinu od nekoliko desetina hiljada komentara.

Reč je o takozvanoj ‘Mach Bands iluziji’ nazvanoj po fizičaru koji je primetio da mozak zbunjuje naglašeni kontrast na mestu prijelaza boje u drugu nijansu – pa na skali boja neko vidi njih 20, a drugi samo tri. Osim toga, mrežnjača oka svakome drugačije ‘snimi’ sliku, a na broj boja koji vidimo bitno utiču i spoljni faktori poput npr. prelamanja svetla na ekranu uređaja koji koristimo.

‘Broj boja koji vidite najviše zavisi od ekrana uređaja s kojeg gledate sliku; bilo da je reč o pametnom telefonu, prenosnom ili stonom računaru’, objasnio je Tviter korisnik i dodao da će taj broj najviše zato zavisiti od svetla i ‘moodu’ ekrana, kao i o svetlu u prostoriji.

‘Ja ih vidim 11’, rekao je drugi korisnik i dodao kako ‘uspeh’ u rešavanju ovog zadatka zavisi i od toga kakav nam je vid, pa će starije osobe verovatno videti manje boja bez obzira na grafiku monitora. Na njega se nadovezao i jedan 76-godišnjak koji je komentarisao da ‘usprkos godinama vidi 13 boja’, dok neki puno mlađi vide tri ili četiri, a muškarci su u svojim komentarima uopšteno navodili manji broj boja nego žene.

Dokazano je da muškarci slabije vide razlike u nijansama boja – komentarisao je jedan korisnik i dodao da ‘oni češće pate od daltonizma (poremećaja prepoznavanja boja), ali da su zato bolji u uočavanju detalja u pokretnim slikama, što je našim daljim muškim precima bila velika prednost u lovu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

bojeiluzijaoptička iluzija
Komentari (0)
Dodaj komentar