Njujork tajms: Bogoljub Karić – „dvojnik“ Donalda Trampa

Američki predsednik Donald Tramp ima dvojnike širom centralne Evrope, s kojima ga povezuje pozadina poslovanja, kontroverzni karakter ili lukavo korišćenje slave i društvenih mreža, a među šest njegovih dvojnika je i jedan Srbin – Bogoljub Karić, piše „Njujork tajms“.

Trampovi dvojnici su, navodi američki dnevnik, većinom politički autsajderi koji šalju populističke poruke i obećavaju rušenje establišmenta, a kojima je njegova pobeda dala „vetar u leđa“.

Bogoljub Karić na Trampa podseća zbog porodičnog poslovnog carstva koje obuhvata telekomunikacije, građevinarstvo, finansije, medije i međunarodnu trgovinu, kao i univerzitet, primećuje se u tekstu.

„Njegov pokušaj ulaska u politiku završio se egzilom 2006, jer se našao pod istragom zbog organizovanog kriminala, koju je smatrao politički motivisanom. U Srbiju se vratio nekoliko dana nakon što je državni tužilac okončao istragu bez podizanja optužnice“, navodi „Njujork tajms“.

List dodaje da Karić negira da će se kandidovati za predsednika Srbije na predstojećim izborima, ali da napominje da njegova stranka ima 60.000 novih članova otkako se vratio iz egzila.

Hrvatska „verzija“ Donalda Trampa, 31-godišnji Ivan Pernar, upoređen je s Trampom zbog korišćenja društvenih mreža i načina na koji privlači pažnju javnosti.

„Prvi put se našao u centru pažnje kada je putem Fejsbuka 2011. godine organizovao niz antivladinih protesta i činilo se da je u sukobu s političkom pristojnošću. Jednom je na podu u Saboru jeo picu. Njegove poruke su uglavnom proruske i antinatovske, a cesto upozorava na poguban uticaj masona. Nedavno je izbačen iz Sabora jer je prekidao sednicu kritikama na račun EU“, tako njujorški list opisuje Pernara.

Sličnosti sa Trampom ima i Čeh Andrej Babis, koji je pre šest godina osnovao stranku koja je postigla uspeh na parlamentarnim izborima i donela mu mesto ministra finansija.

Babis, međutim, odbacuje poređenja s Trampom koga smatra lošim biznismenom, ali dodaje da sa novim američkim predsednikom deli averziju prema imigracijama.

I Slovačka, prema pisanju „Njujork tajms“, ima svog Trampa, a to je 51-godišnji Boris Kolar, bogati biznismen koji je prošle godine osnovao političku stranku i šokirao javnost osvojivši 11 od 150 mesta u Nacionalnom veću.

Kolar, čiji je slogan „Verujte mi, nisam političar“, ima 10 dece sa devet žena.

Trampov „dvojnik“ je i Žbignjev Stonoga, 42-godišnji Poljak, vlasnik dva auto salona i strastveni bloger koji je osnovao stranku i nazvao je po sebi, a kada mu je stranka doživela krah, posvetio se onlajn časopisu koji je, takođe, nazvao po sebi.

Inače, Stonoga je poznat po otvorenom i vulgarnom kritikovanju cionista, poreznika i poljskih lidera putem Jutjuba, ne voli imigrante, a u svojoj zemlji je najpoznatiji po objavljivanju tajnih dokumenata koji su bili u vlasništvu agencije za unutrašnju bezbednost nakon čega je nekoliko ministara podnelo ostavke.

Letonski Tramp je 63-godišnji Aivars Lembergs čiji izvor bogatstva nije poznat, ali je uspeo da ga iskoristi da postane gradonačelnik Ventspilsa na cijem je celu od 1988, pri čemu zagovara populističku politiku, NATO smatra okupacionom silom, a suočava se s optužbama za korupciju, pranje novca, primanje mita i zloupotrebu položaja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

bogoljub karićDonadl Trampdvojniknjujork tajms
Komentari (0)
Dodaj komentar