Novo istraživanje rešilo nedoumice, vole li žene više bradonje ili ne

Ako ste do sada sumnjali, trebalo bi da znate da osim što ste privlačniji, ukoliko nosite bradu, žene će vas doživljavati dominantnijim, posmatrano kako sa sociološkog tako i sa psihološkog aspekta, pokazuje novo istraživanje.

Istraživanje je pokrenuo Univerzitet u Kvinslendu, a u njemu je učestvovalo 919 žena između 18 i 70 godina. Njihov zadatak je bio da ocene fotografije muškaraca sa različitim nivoima maljavosti lica.

Među fotografijama je bilo muškaraca bez brade, sa bradom, kao i fotografija sređenih u fotošopu, tako da muškarci na njima deluju muževnije ili ipak ženstvenije. Ispitanice su ocenjivale potencijalne partnere kako za avanturu, tako i za ozbiljnu vezu.

Rezultati su pokazali da što je više brade na fotografiji –  to je veća ocena, dok su najviše ocene pokupile fotografije muškaraca sa izrazito muževnijim karakteristikama i gustim bradama, posebno kada je u pitanju kriterijum uspostavljanja dugotrajnih odnosa/veza.

Primećeno je i da su veće preferencije prema bradatim muškarcima pokazale žene koje su se izjašnjavale kao moralno zgađene. Ovo ukazuje na moguću asocijaciju između bradatih muškaraca i političkog konzervativizma, odnosno tradicionalnog viđenja muževnosti u tradicionalnim heteroseksualnim odnosima.

Bilo kako bilo, nisu baš sve žene bile za bradu. Neke od njih su bile protiv brada, najčešće zbog higijenskih razloga, navodeći da se u bradi nakupljaju bacili.

Interesantna je naklonjenost koju su istraživači otkrili  na strani single devojaka “sa pojačanom reproduktivnom ambicijom” prema sveže obrijanim muškarcima.

Ipak, karakter je onaj koji ima ključnu ulogu u privlačenju suprotnog pola, a sprovedena istraživanja pokazala su da žene značajno pripisuju karakterne osobine na osnovu brade.

(Objektiv/Menshealth.rs)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

bradamuskarcizene
Komentari (0)
Dodaj komentar