Običaj je da se mlada prenese preko praga: Razlog je jezivo verovanje

Običaj da se mladoženja prenese mladu preko praga posle venčanja vekovima se poštuje kod Srba, a neki ga primenjuju i dan-danas. Iza ovog običaja krije se zanimljiva simbolika.

Nekada su se porodične vrednosti izuzetno poštovale i strogo se vodilo računa iz koje kuće će se „uzeti“ devojka, ali i u koju će kuću ona otići.

Nekada, mlada je živela u roditeljskoj kući pre udaje, a tek posle venčanja bi počela da živi sa mladoženjom. Čak i posete mladoženji su bile retke, pa bi se često događalo da mlada prvi put kroči u njegovu kuću tek posle obavljenog rituala venčanja.

Ranije se verovalo da duše umrlih predaka aktivno učestvuju u životu ukućana i da, na neki način, zauvek žive u kući i to baš ispod kućnog praga. O dušama predaka se dosta vodilo računa, pogotovo se vodilo računa da se one ne razljute. Iz tog razloga je i mladoženja prenosio mladu preko kućnog praga.

Verovalo se da su mladine stope precima nepoznate, pa ukoliko bi ona nagazila na prag, moglo bi se dogoditi da nagazi na dušu nekog pretka. To bi njih moglo da razljuti, pa bi neka nevolja mogla da snađe mladi bračni par.

I pored promena koje su usledile sa dolaskom novog vremena, kada mladenci nekada žive i po više godina zajedno pre nego što se venčaju, ova tradicija se nekako i dan-danas očuvala.

Ako ni zbog čega drugog, ovaj čin je vrlo zabavan, kako za same mladence, tako i za goste, a neretko može da dovede i do smešnih situacija koje se dugo pamte.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

mladapragobičaj
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Adolf

    Sujeverje je glupost neviđena, i svojstvena upravo glupim ljudima koji nemaju ni trunke mozga.Takvima se najlakše manipuliše, i zato smo i dan danas tu gde jesmo.