Odgovor u britanskoj „Poteri“ pokazuje šta misle o Srbima i Hrvatima (video)

U britanskoj verziji popularnog kviza „Potera“ pojavilo se pitanje o splitskom Hajduku, a odgovor je pokazao koliko stranci dobro poznaju fudbal, ali i geografiju starog kontinenta.

Pitanje je glasilo: „Hajduk Split je fudbalski klub iz koje zemlje?“, ali ispostavilo se da čak ni ime grada nije bilo dovoljno jaka sugestija.

Tragač Šon Valas je kao iz topa odgovorio: „Iz Srbije“. To je, naravno, bio netačan odgovor i svako u Srbiji ili Hrvatskoj, a možda i regionu, bi znao da proceni kolika je to greška.

Međutim, dok se navijačima već diže kosa na glavi zbog rivalstva sa splitskim timom, koje ide i mnogo van fudbalskog terena, ova epizoda možda bi mogla da deluje kao podsetnik na to da su za svet Srbija i Hrvatska zapravo „isti nepoznati krajevi“.

Tim takmičara je tek onda bio zbunjen. Razmišljali su da li je Split negde u Skandinaviji, a onda ipak pokušali sa Švajcarskom.

Video je na stranici Nogometnih ikona dobio više od 1000 lajkova, a usledili su i brojni komentari.

“ Jbg slušali su govor Kolinde o „novoj Švajcarskoj““, „Da su češće u Evropi, znali bi“, „Čovek je očigledno mislio na ona druga 2 Hajduka koja se takmiče u Srbiji“, pišu fanovi ove Fejsbuk stranice.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

pitanjepotera
Komentari (3)
Dodaj komentar
  • S2

    Znali bi, jer nosi ime grada iz kojeg je, a mi smo i u osnovnoj školi znali geografiju Evrope. Dve trećine testiranih američkih učenika, pre desetak godina, nije znalo da pokaže na karti gde je reka Misisipi. Jasnije? Obratite pažnju na to da ni njihov tragač nije tačno odgovorio na pitanje.

  • S2

    Ovaj odgovor pokazuje šta zapadnjaci (koji vole da kroje kapu svima!) zaista znaju o zemljama jugoistoka Evrope, a ne šta misle o nama ili našim susedima. Još jedan debeli dokaz kakvo je slabo i površno opšte obrazovanje na zapadu ne samo Evrope. Žalosno je što te i takve sisteme obrazovanja i mi želimo da kopiramo. Kad treba mutiti situaciju, ili bacati bombe, onda vrlo dobro znaju ko smo, šta smo i gde smo.

    • Anonimni

      Stvarno? Da se u Srpskoj Poteri pojavilo pitanje iz kog grada je neki fudbalski klub iz neke od drzava zapadne Evrope, ti tvrdis da bi svi u Srbiji znali gde je taj grad? Svi u Srbiji bi znali odakle je, na primer Cardiff fudbalski klub. I svi u Srbiji bi znali da li se grad Cardiff nalazi u Engleskoj, Irskoj, Skotskoj ili Velsu, jer Srpsko obrazovanje je superiorno je li…