Omiljena igračka

 Najpoznatiji plišani medvedić na svetu nosi crveni prsluk i miljenik je dece, ali i odraslih širom sveta.
Priča o slatkom meci počinje u Nemačkoj, u jednom malom mestu između Minhena i Štutgarta, a glavna junjakinja je Margarita Štajf. Od malih nogu bila je vezana za invalidska kolica, ali je to nije obeshrabrilo. Bila je uporna, a ta upornost joj se i isplatila. Naučila je da šije i 1877. godine osnovala svoju fabriku pod imenom "Štajf". Nekoliko godina kasnije, dok je prelistavala časopis "Moderan svet", pažnju joj je privukla fotografija slončeta. To joj je dalo ideju da počne da proizvodi male životinje od vune ispunjene vatom. Tako je i nastao njen čuveni proizvod – nežni i mekani medvedić od mohera sa dugmićima umesto očiju. Te prve mede bile su visoke 55 centimetara i bile su poprilično teške i skupe igračke. Margarita Štajf je odlučila da svoje medvediće zaštiti od mogućeg kopiranja, pa im je zato zakačila na uvo metalnu pločicu sa žigom svoje marke. Već 1907. godine širom sveta prodato je više od milion ovih lutaka.
Ovaj medvedić je dospeo i na film, i to kao Vini Pu. Njegov tvorac je  pisac Aleksandar Alen Miln. On je prvo svom detetu pričao avanture nepromišljenog medvedića i ostalih oživljenih malih sobnih plišanih igračaka. Kada je svoju priču preneo na papir, nastala je knjiga "Vini Pu", a kasnije i nastavak pod nazivom "Kuća na Puovom uglu". Odmah je postala omiljeno štivo dece širom sveta. Inspiraciju za svoje delo našao je u plišanom medvediću svog sina.
Plišani medvedići osvojili su svet. To dokazuju i ogromne sume za koje se neki od njih prodaju na aukcijama kod "Kristija" i "Sadebija". Njihovi ljubitelji su mnoge slavne ličnosti, kao Elizabet Tejlor ili Karolina od Monaka, koja ima veliku zbirku, dok je Dizni obožavao žutog Vinija Pua.
Ova lutka često se čuva kao jedna od najlepših i najnežnijih uspomena na detinjstvo. Zato odmah pronađite svog, možda davno zaboravljenog, medvedića.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

igračkemedamecaplišpunjene
Komentari (0)
Dodaj komentar