Optička iluzija zbunila društvene mreže: Pomeraju li uopšte ove kocke?

Ova zanimljiva optička iluzija prikazuje dve 3D kocke koje se pomeraju po slici, ali one zapravo ostaju mirne. Na Tviteru je podelio korisnik Stiv Stjuart Vilijams, a animacija prikazuje dve kocke jednu pored druge na plavoj pozadini.

Linije kocke menjaju se između crne i bele, dok kursor u središtu kocke pokazuje različite smerove, čineći da se čini kao da se kocke pomeraju gore i dole, rotiraju i rastu u veličini, kako prenosi Dejli Mejl.

Iluzija je uzrokovana fenomenom zvanim Reverse Phi Illusion, gde pomeranje svetla, kao s linijama koje se menjaju iz crne u bele, varaju um da misli da je nešto kretanje kada nije.

Istraživači sa Univerziteta Stanford objasnili su kako funkcioniše ovaj fenomen 2011. godine. “Ako se svetla tačka pojavi na jednom mestu, a zatim se ponovo pojavi na poziciji pomerenoj udesno, skloni smo da vidimo jedan objekt koji se pomiče s leva na desno. To je osnovni efekat i onaj koji je u osnovi naizgled fluidnih pokreta koje vidimo u filmovima i animacijama”, objasnili su.

“Ako je druga tačka koju vidimo suprotna prvoj – s tamnom tačkom koja postaje svetla – vidimo kretanje dalje od druge tačke, a ne prema njoj”, dodali su i pojednostavili da  kada stvari prelaze iz svetla u tamu, ljudski mozak to doživljava kao kretanje.

Međutim, tajna ove iluzije ne leži u pokazivačima u kocki, već u boji koja se koristi za isticanje kocki – crno-bela. Ivice kocke bljeskaju na određeni način kako bi naveli vaš mozak da pomisli da postoji dubina. Dubina koju mislite da vidite čini da izgleda kao da se kreće.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

iluzijaoptička varka
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    nekad ne nekad da.