Ovaj evropski narod NAJVIŠE UŽIVA!

Prema istraživanjima Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), koja se sprovode u razvijenim zemljama, jedna nacija se posebno ističe u svojim hedonističkim navikama – spavanju i uživanju u hrani. Reč je o Francuzima, koji su najveći hedonisti.

Premda podaci iz godine u godinu variraju, nekako se baš oni uvek nađu pri vrhu.

Kako prenosi punkufer.hr, Francuzi, u proseku, spavaju skoro devet sati dnevno, a u to je uključen i popodnevni odmor. Ovo je više od brojnih drugih nacija, naročito Japanaca i Koreanaca koji spavaju najmanje.

Na Mediteranu je sporiji ritam svetinja neodvojiva od ideje zdravog života, a čini se da Francuzi drže do svoje reputacije kao hedonisti i vrsni gurmani. Nakon njih na redu su Amerikanci, a tek onda dolaze Španci.

Kada je u pitanju hrana, Francuzi provode čak dva sata dnevno za stolom. Možda se ne čini mnogo, ali setite se da je u razvijenim zemljama brza hrana i obrok s nogu odavno zamenio tradicionalna druženja i uživanje za stolom.

Brojne francuske firme zatvaraju se na dva do četiri sata svakog poslepodneva kako bi radnici imali priliku da odmore i provedu vreme ručka sa porodicom ili prijateljima.

Takođe, nije im strano ni vežbanje, pa makar se radilo o nekim laganim i kućnim „običnim“ vežbama poput čučnjeva ili sklekova, bez odlaska u teretanu. Ovo sigurno utiče i na kvalitet sna.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

hedonizamuživanjezivot
Komentari (0)
Dodaj komentar