Ovo je jedina država na svetu u kojoj je pušenje zakonom zabranjeno

Sve zemlje na svetu traže načine da svoje stanovnike odvrate od užasne navike pušenja. A kad se pušenje u razvijenim zemljama ne preporučuje, ali dopušta, kako onda to da mala tradicionalna država pušenje može u potpunosti da zabrani?

Smeštena između Kine i Indije, himalajsko kraljevstvo Butan je zemlja o kojoj se priča i zbog ove zanimljivosti. Butan je naime jedina zemlja na svetu u kojoj je zabranjena prodaja i proizvodnja duvana. Dakle, pušenje je zakonom zabranjeno u zemlji prema Zakonu o kontroli duvana Butana iz 2010. Međutim, dopušteno vam je da ponesete određeni broj cigareta u zemlju, a hoteli i nekoliko zatvorenih barova imaju sobe za pušenje.

Butanski zakon o kontroli duvana iz 2010.

Zakon, donesen 16. juna 2010., zabranjuje pušenje i upotrebu duvana u bilo kojem obliku na javnim mestima kao što su dzongi, chorteni, parkovi, hoteli, restorani, pijace , bioskopske dvorane itd. Javni prevoz, poput autobusa, takođe je nepušačka zona.

Zakon ne samo da zabranjuje upotrebu duvanskih proizvoda, već i zabranjuje njihov uzgoj, berbu i prodaju u zemlji. Niko ne sme da proizvodi duvanske proizvode u zemlji. Zatvorom od tri do pet godina kazniće se svako ko se zatekne u javnoj upotrebi ili prodaji duvana. Zakon je donetu nastojanju da Butan postane prva zemlja na svetu bez dima.

Međutim, vlada ima ovlašćenje da odredi zonu za pušenje u nekim javnim prostorima. Hoteli, barovi i restorani takođe mogu da imaju odvojenu pušačku zonu u kojoj ljudi mogu da puše po želji. Vlasnicima je dozvoljeno da postavljaju ova područja za javnu pogodnost.

Kad je Butan prošle godine zatvorio svoju granicu s Indijom zbog pandemije koronavirusa, cene duvana koji se švercuje u tu zemlju porasle su četiri puta jer je trgovcima koji duvan prodaju ilegalnim putem bilo teže da uđu u Butan. Sve se promenilo 12. avgusta kada je jedan butanski radnik koji je rukovao robom koja je dolazila iz Indije završio pozitivan na koronavirus u pograničnom gradu Phuentsholingu. To je podstaklo vladu premijera Lotaya Tsheringa, kvalifikovanog lekara koji još uvek radi vikendom, da razmisli o ovom zaista „naprednom zakonu“. Njegova administracija ukinula je deceniju staru zabranu prodaje duvana kako bi smanjila potražnju za krijumčarenim cigaretama i, u teoriji, smanjila rizik od prekogranične zaraze koronavirusom.

Hoće li će ova praksa, ostati i u budućnosti, vreme će pokazati.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

pušenjezabranjeno
Komentari (2)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    Zato pušači da se bace na duvanje! Izbor opijata i način korišćenja je velik, ne moraju ni da duvaju već ko bombonice da gutaju, ušmrkavaju ili se bocnu. Očito da je droga mnobo bezazlenija od pušenja. Da, da, nikog ne zagadjuju ako se bodu (zato je 90 posto iz moje generacije na onom svetu što od prekomerne doze, a što od HIV-a).

  • Durex

    Butan i Propan, pa logično…