Ovo je najduža reč u srpskom jeziku: Ima čak 29 slova i „lomi jezik“

A nije reč „prestolonaslednikovica“…

Srpski jezik je bogat i raznolik, treba ga čuvati i negovati. Ima svoje posebnosti i lepotu, ali i mnoge reči koje „lome jezik“. Nemački jezik, kao i skandinavski jezici, verovatno su najpoznatiji po dugim složenicama, ali i srpski jezik ima svoje „kandidate“.

Mnogi izvori izdvajaju dve reči srpskog jezika kao najduže – prestolonaslednikovica, koja ima 22 slova i antisamoupravnosocijalistički od 29 slova, piše Nacionalna geografija.

Ipak, rekorde u sastavljanju najdužih reči postavili su stanovnici zemalja Skandinavije. Tako, na primer, švedska reč „sparvagnsaktiebolagsskensmutsskjutarefackforeningspersonalbekladnad“ znači „zaliha uniforma namenjena osoblju unije tramvajskih kompanija“.

Holanđani koriste reč „kindercarnavalsoptochtvoorbereidingswerkzaamheden“ da označe pripreme za dečiji festival, odnosno dečiji karneval, prenosi Mondo.

Veoma komplikovanu reč za doktorsku specijalizaciju koriste Danci, a ona glasi „speciallaegepraksisplanlaegningsstabiliseringsperiode“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

najduzarecsrpski jezik
Komentari (7)
Dodaj komentar
  • V.A.Laki

    Moj jezik ne „lomi“, jer ovu reč samo čitam.

  • Lucky

    Kad se primeni nemacka gramatika onda je to tako! Anti samoupravno socijalisticki! Anti je jedna rec,tudjica uzeta iz latinskog i oznaacava protivnost! Mada nije nista cudno jer sam par puta nailazio gde se koristi ovako:antiprotivan.Inace zanimanja i titule se iskljucivo izrazavaji u muskom rodu! Rodna ravnopravnost se ne primenjuje u Vukovoj gramatici! Oni koji su je menjali u osnovama ,slobodno sami nek je koriste u medjusobnom obracanju,javno ne,bar meni licno ne dozvoljavam! Vrlo je opasno tako skrnavljenje jezika jer pravi komplikacije i nejasnoce(muti bistru vodu) a posebo treba obratiti paznju jer se javljaju jos neki polovi i u zadnje vreme su bas u ekspanziji!U nasaoj gramatici postoje imenice isklucivo zenskog i srednjeg pola i tako treba i da ostane a ne zbor rodne ravnopravnosti da im menjamo pol!

  • Anonimni

    Rasentimentalisašeliti se osećaji?

  • Bole

    1957 godine počeo je rad na Srpskom frekvencijskom rečniku. Sakupljene su sve zapisane Srpske reči od 12og veka pa na dalje. Sakupljeno je 11 miliona reči. Nažalost ni do danas nije završen. Mislim da su odštampana samo tri toma. Ne znam dali neki jezik ima sačuvano više reči. Možete da ga prelistate. Možda ima i neka duža reč.

  • Lanmi

    Opet lupetate, nije u pitanju reč, već složenica nastala u birokratsom sistemu. Niko tad nije lomio jezik sa njom, a kamoli sad, u eri gde je jedino EPS ostao suvenirnica na dane samoupravljanja!

  • Anonimni

    A zašto se ne bi odvojilo sve to“Anti samoupravno socijalistički“?

  • Sofronije

    Em što vam je to najduže što imate, uz to i ne koristite, a nema ni vajde ot toga…