Postoje li „ukleta“ mesta u Srbiji?

Najpoznatije i najpopularnije mesto u Srbiji za koje se vezuju natprirodne i neobične pojave je svakako planina Rtanj.
Rtanj ima oblik trostrane piramide, a navodno je to samo jedna od tri na celom svetu, druga se nalazi na Antarktiku, dok je treću progutala zemlja. Prema predanjima, najstarija civilizacija na Zemlji ih je gradila jer su pomagale u uzdizanju duhovne energije. Tek kasnije su građene četvorostrane.


NLO udruženja i agencije iz celog sveta želele su da postave istraživačke centre na Rtanj, ali država Srbija to nije dozvoljavala. I čuveni autor „Odiseja u svemiru 2010“ Artur Klark napisao je pre desetak godina da Rtanj nije planina, već da se ispod krije piramida, najstarija tvorevina najverovatnije vanzemaljske civilizacije.
Verujući u priče o smaku sveta 2012. godine, velike grupe stranaca pohrlile su na Rtanj, planinu na istoku Srbije, jedinu koja će, prema okultistima pretrpeti smak sveta. 
Na srpskoj planini Rtanj dešavaju se čudne pojave, javljaju se neobične letelice, vanzemaljci, svetleće lopte koji se iznenada pojavljuju i nestaju, a pojedini koji su tamo bili tvrde da su čuli jezive glasove na nepoznatom jeziku, od kojih im se dizala kosa na glavi! Ovo su tvrdnje svetskog kongresa ufologa, održanog u američkom gradu Baltimoru, kao i američkog udruženja ljubitelja vanzemaljaca i NLO objekata.
Pa ko hoće da veruje…

I za Đavolju Varoš vezane su brojne legende o mističnim moćima ovog nadasve neobičnog mesta.
Šta god radili, govore meštani, nikako nemojte zanoćiti u Đavoljoj Varoši.
Mi nismo bili dovoljno samouvereni da probamo.

Ispod planine Radan na visini od oko 600 metara pruže se vrlo retki prizor zemljanih figura. Ovakve figure se vrlo retko sreću na svetu, a nastale su u viševekovnim erozivnim procesima. Đavolja Varoš se sastoji od dve «mahale» sa oko 200 figura, suprotstavljenih sa leve i desne strane litice. Leva grupa se zove Đavolja jaruga, a desna Paklena jaruga. Svaku grupaciju čine po stotinak kamenih figura. Proces kreiranja ovih zemljanih figura je neprestan, neke nestaju pod ekstremnim vremenskim uslovima, ali zato se druge rađaju.
A u knjizi „Đavolja Varoš – čudo prirode“ se kaže još i ovo:
„U blizini prve prestonice Stefana Nemanje, izdiže se planina Radan. Po njoj šetaju vampiri sa električnim testerama, starosedeoci praktikuju crnu magiju, noću vrebaju đavoli, šljive rastu u obliku pletenica, a kada se na Radan planini ugasi auto, magnetne sile ga vuku uzbrdo! A voda u Ivanjskom potoku koji na jednom mestu, blizu Partizanskog doma, teče uzbrdo. I to onda kada se prolije na put… 
U ovom kraju još u davna vremena, naselili su se i Đavo i Vila a tada su i nastala fantastična predanja o mističnim pesmama vetra, o vodi kakve nigde nema, o neobičnim legendama, o čudnovatoj rakiji od divlje kruške i još o mnogo čemu… 
A ispod planine Radan na visini od oko 600 metara ulazi se u lokalitet ovog nebeskog čuda božanskog porekla. 
Đavolja Varoš… Avetinjski grad… Čudo prirode…“

Postoje brojna mesta u Srbiji za koja se vezuju priče o ukletim putevima i klisurama, čudnim pojavama, neobjašnjivim nesrećama…mi smo pomenuli dva najpoznatija.
Dajte nam neku priču iz vašeg kraja ukoliko je imate.

 

 

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

djavolja varosmisterijeputovanjaRtanjsrbijazabavazanimljivosti
Komentari (0)
Dodaj komentar