Preživeli s Titanika

Barbara Vest Dejnton (Barbara West Dainton), jedna od poslednja dva preživela putnika s broda Titanik, koji je potonuo 1912. godine, umrla je u Engleskoj u 96. godini života.
Po rečima Pitera Visika (Peter Visick), daljeg rođaka, preminula je 16. oktobra ove godine u domu za negu u Engleskoj.
Elizabet Gledis Din (Elizabeth Gladys „Millvina“ Dean) iz Sautemptona u Engleskoj bila je stara samo dva meseca kada je slavni Titanik potonuo. A prema podacima koje nudi Istorijsko društvo Titanika, ona je danas jedini preživeli.
Poslednji američki preživeli putnik, Lilijan Gertruda Asplund (Lillian Gertrud Asplund), umrla je u Masačusetsu prošle godine, i to u 99. godini života.
Barbara Vest Dejnton rođena je u Engleskoj daleke 1911. godine i bila je suviše mala da bi se sećala te strašne večeri kada je ogromni prekookeanski brod udario u ledeni breg i potonuo u Atlantiku. Te noći, pored 1.500 ljudi, stradao je i njen otac, Edvi Artur Vest (Edwy Arthur West). On je mahao u znak rastanka dok je čamac za spasavanje spuštao Barbaru u okean. S njom su bile i njena majka Ejda (Ada) i njena sestra Konstans (Constance). Njegovo telo nikada nije pronađeno.
Titanik, ma koliko bio velik i luksuzan, poslednje čudo tehnike i brodogradnje tog vremena, nije imao dovoljno pojaseva za spasavanje za svih 2.200 putnika i članova posade. Samo je mali broj njih uspeo da pronađe mesto u čamcima i da se spase sigurne smrti u hladnim vodama okeana.
Barbara se posle tog stravičnog događaja vratila u Englesku. Udala se 1952. godine. Uspela je da izbegne publicitet s kojim je Titanik bio povezan. Čak je i insistirala da njena sahrana bude obavljena pre nego što se i zvanično objavi njena smrt. Istorijsko društvo je poštovalo njene želje, tako da je javnost za njenu smrt saznala nekoliko dana kasnije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

brodolomprezivelititanik
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Nikola Fidanov

    Veoma dirljiva, lepa i pre svega tužna priča. Samo mi nije jasno kako je Barbara mogla da se seća tog trenutka kada joj je otac mahao sa broda dok je ona odlazila spasilačkim čamcem, jer, kako sam ja shvatio, bila je stara samo godinu dana?