Preživeli s Titanika

Barbara Vest Dejnton (Barbara West Dainton), jedna od poslednja dva preživela putnika s broda Titanik, koji je potonuo 1912. godine, umrla je u Engleskoj u 96. godini života.
Po rečima Pitera Visika (Peter Visick), daljeg rođaka, preminula je 16. oktobra ove godine u domu za negu u Engleskoj.
Elizabet Gledis Din (Elizabeth Gladys „Millvina“ Dean) iz Sautemptona u Engleskoj bila je stara samo dva meseca kada je slavni Titanik potonuo. A prema podacima koje nudi Istorijsko društvo Titanika, ona je danas jedini preživeli.
Poslednji američki preživeli putnik, Lilijan Gertruda Asplund (Lillian Gertrud Asplund), umrla je u Masačusetsu prošle godine, i to u 99. godini života.
Barbara Vest Dejnton rođena je u Engleskoj daleke 1911. godine i bila je suviše mala da bi se sećala te strašne večeri kada je ogromni prekookeanski brod udario u ledeni breg i potonuo u Atlantiku. Te noći, pored 1.500 ljudi, stradao je i njen otac, Edvi Artur Vest (Edwy Arthur West). On je mahao u znak rastanka dok je čamac za spasavanje spuštao Barbaru u okean. S njom su bile i njena majka Ejda (Ada) i njena sestra Konstans (Constance). Njegovo telo nikada nije pronađeno.
Titanik, ma koliko bio velik i luksuzan, poslednje čudo tehnike i brodogradnje tog vremena, nije imao dovoljno pojaseva za spasavanje za svih 2.200 putnika i članova posade. Samo je mali broj njih uspeo da pronađe mesto u čamcima i da se spase sigurne smrti u hladnim vodama okeana.
Barbara se posle tog stravičnog događaja vratila u Englesku. Udala se 1952. godine. Uspela je da izbegne publicitet s kojim je Titanik bio povezan. Čak je i insistirala da njena sahrana bude obavljena pre nego što se i zvanično objavi njena smrt. Istorijsko društvo je poštovalo njene želje, tako da je javnost za njenu smrt saznala nekoliko dana kasnije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.