Pripremite zimnicu

Počnite da pripremate zimnicu.
Šampinjoni su veoma pogodni za konzerviranje u sirćetu i ulju. Duži rok trajanja pečurke će imati ako se prethodno skuvaju. Potrebno je pažljivo očistiti pečurke ili ih istrljati vlažnom krpom. Uklonite tamne delove s drške. Za stavljanje u tegle najpogodnije su sitnije i mlade pečurke. Konzervirani šampinjoni ukusni su kao prilog uz salatu od pirinča i testenine. Mogu se služiti i uz beli hleb premazan maslacem i sa svežim začinskim biljkama ili vlašcem.
Kiseli krastavčići su omiljeni. Interesantnu varijantu možete dobiti ukoliko krastavčićima dodate đumbir. Pre kuvanja uklonite peteljke. Koristite začine kao što su timijan, estragon, mirođija i beli luk. Što više sirćeta upotrebite pri konzerviranju krastavčića, oni će biti hrskaviji. Kornišone ili kisele krastavčiće možete jesti same, ali izuzetno lepo se slažu s krompir salatom, kao i goveđim ili svinjskim pečenjem.
Primenu ogrozda određuje stepen zrelosti ploda. Ukoliko su plodovi čvrsti i bledozeleni sa sitnim košticama, pogodni su za spravljanje pekmeza i slatkog. Međutim, ako su žuti i elastični, bolje ih je konzervirati cele. Ogrozd treba samo očistiti i oprati. Za džem se plodovi usitnjavaju tek posle kuvanja. Cele plodove možete zamrznuti i koristiti za ukrašavanje i pripremanje voćnih torti i kolača. Idealni partneri ogrozdu su kivi i jabuka.
Kajsije kuvanjem dobijaju intenzivniju aromu. Džem od kajsija je izuzetno ukusan i rado korišćen. Kod ranih sorti koštica se lako odvaja, pa se mogu konzervirati cele. Za pripremanje kolača treba oguliti kožicu s ploda. Kajsije možete napuniti marcipanom i marinirati ih s pinijom u konjaku. Isprobajte kompot od kajsija sa zovom i nanom. Džem se može aromatizovati jagodama ili limunom.
Maline su ukusne kao žele, džem i kao sos ili sirup. Idealne su kao prilog uz sladoled od vanile. Nažalost, maline su vrlo osetljive i brzo se kvare. Mogu se i ispasirati ukoliko ne volite zrnca u plodu. Topao sirup od malina koristi se uz sladoled od vanile. Kombinuje se s rabarbarom i ogrozdom.
Sitne, plave bobice borovnice koriste se za pripremanje kolača od sipkavog testa, kao i želea, slatkog i pekmeza. Borovnice treba oprati u hladnoj vodi, ostaviti ih kratko da miruju, pa odliti vodu. Postupak se ponavlja dok voda ne postane sasvim bistra. Uklonite nezrele i oštećene bobice. Žele od borovnica može se pripremati u kombinaciji s jabukama. Slatko od borovnica dobija intenzivniji ukus ako se pomeša s pomorandžom ili malinama.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

džemkompotkrastavcipekmezvoćezimnica
Komentari (0)
Dodaj komentar